regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Galeria Pivnita din Ghindar

Încă din 1979 s-a născut ideea organizării unei tabere de creație artistică, idee inițiată

de învățătorul din Ghindar Fülöp Dénes și artiștii Nagy Pál și Kusztos Endre. Prima tabără trebuia să înceapă în 16 iunie 1979, dar destinul a intervenit nemilos. Accidentul soldat cu moartea lui Nagy Pál, Kemény Zsuzsa, D. Varga Katalin, care se îndreptau spre tabără, a adus o umbră asupra inițativei, făcând-o imposibilă. În 1980 s-a putut organiza doar o expoziție in memoriam. Anii ce au urmat fiind pecetluiți de consolidarea dictaturii, nici nu ne puteam gândi la organizarea taberei. Cu toate că scopul ar fi fost îmbogățirea culturii ardelene, prin includerea artiștilor de pe văile Târnavei Mici dar și a celora care sufletește se simt atrași de aceste meleaguri, prin posibilitatea realizării de expoziții și a unor seri istorice.

Astfel de abia din 1992 am reușit să organizăm în mod regulat tabere de creație. De fiecare dată taberele se încheiau printr-o expoziție. Artiștii au lăsat în urmă una sau două creații, și în acest mod colecția noastră de tablouri a crescut. Tabăra a luat numele artistului Nagy Pál în 1991, la 20 de ani după moartea acestuia, în semn de respect pentru toată munca sa.

Galeria din Ghindar a fost fondată în 1994, și la scurt timp s-a mutat în pivnița impresionantă ca mărime a Casei de cultură, preluând denumirea de Galeria din pivniță din Ghindar.

Cele mai multe din tablourile expuse în Galeria din pivniță provin din donația lui Kusztos Endre. În afară de acestea puteți vedea și lucrări ale tuturor artiștilor care au participat la taberele de creație, cum ar fi: Nagy Pál, Kovács Sz. Géza, Fekete Zsolt, Moldován Gyula, Maszelka János, Kákonyi Csilla, Karzinczy Gábor, Kántor Zita, Kolumbán Gábor, Molnár Krisztina, Molnár D. Dénes, Szabó Zoltán, Fülöp Mária, Egyed Tibor, Károly Sándor Áron, Nagy Dalma, Bálint Zsigmond, Károly Zöld Gyöngyi, Bantta Annamária, Hintea Marius, Fülöp Márta, Kuti Dénes, Barkos Bea, Kiss Eszter, Molnár Dénes, Zsigmond Attila, Simon Miklós, Suba László, Hunyadi László.

GPS: 46.503314, 24.923024

Galeria11

galeria12