regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Împletitul din paie

Este un meşteşug sau îndeletnicire casnică, practică de confecţionare a diverselor obiecte din paie.

Acest material, care se găsea în preajma fiecărui ţăran era preţuit şi utilizat frecvent în viaţa cotidiană fie ca material de construcţie, combustibil sau hrană pentru animale. Din acest material țaranii confecționau frecvent pălării pentru bărbaţi şi femei, care în regiunile sudice era un atribut obligatoriu al portului (costumului) de vară, diverse tipuri de coşuri de diferite mărimi şi utilizări, covoare, articole de galanterie-poşete, sipeţele     și bijuterii. Erau preferate paiele de secară. Ele sunt, de obicei, mai lungi, drepte, rezistente şi elastice. Înmuiate în apă ori opărite ele deveneau atât de flexibile, încât puteau confecționa aproape orice obiect.

Practicarea acestei tehnici artizanale, nu este foarte grea, dar presupune multă răbdare, iar pregătirea materialului prim, cere o perioadă lungă de timp. Colectarea materiei prime se face în perioada iulie-august și se recoltează  manual cu secera sau coasa.

Schimbările mari al modului de viaţă au limitat substanţial utilizarea paielor în viaţa oamenilor. În ultimul deceniu se atestă totuşi un interes sporit față de acest meștesug, în societatea noastră sunt apreciate calităţile obiectelor împletite din pai,  avînd în vedere că sunt naturale.

O  tradiție veche a acestui  meșteșug, o întîlnim în Bezid, unde confecționarea ornamentelor din paie este ocupația prioritară.

Într-o casă țărănească din Crișeni, județul Harghita, a fost organizat un adevărat muzeul al pălăriilor de paie. Totul pentru a promova și duce mai departe tradiția cunoscută în toată Transilvania, și nu numai. Această tradiție este moștenită de la Berei Vilma a cărei lucrări sunt și azi expuse la Bezid.

IMG 3183

IMG 3182