regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Sculptura în lemn

Lemnul, a constituit secole de-a rândul principala materie prima, fiind folosit pentru construcțiile gospodărești sau la confecționarea uneltelor, obiectelor si ustensilelor casnice, a pieselor de mobilier.

În activitatea de prelucrare a lemnului, meșterul popular a pus atât îndemanare, cât și simț artistic. Sculptura în lemn realizată de un mester popular este poate cea mai autentica modalitate de a exprima trairile unui suflet, nu într-o piatra fără suflet ci într-un lemn, care este o materie vie, până la vremea tăierii.

 Arta sculpturii lemnului se regăsește la noi pe Valea Târnavei Mici în diverse forme, exprimări și amprente lăsate de timp.

În Sângeorgiu de Padure, meșterii Szabo Ferenc si Sofalvi Laszlo realizează mai ales sculpturi în relief, Kovacs Istvan sculptează statui, iar Szabo Gyorgy se ocupă de sculptarea mobilei.

Mesterul din Chendu,  Magyarosi Kalman sculptează în relief(altorelief), Jakab Vencel din Ghindari și Birton Laszlo din Fântânele, realizează sculpturi ornamentale în lemn.

Orban Tibor

În atelierul său din Sărăteni, meșteșugarul Orban Tibor, sculptează mobilă dar și multe ornamente din lemn. Am putea spune că se ocupă cu tot ceea ce implică sculptatul în lemn.

Lucrarea  lui cea mai bună este o sculptură realizată pe o ușă de intrare, dar tot la fel de bine realizează și uși personalizate, ferestre, coloane. A început să sculpteze mici obiecte decorative și de uz casnic, dar pasiunea lui pentru acest meserie l-a încurajat să realizeze sculpturi din ce în ce mai frumoase. Azi după 20 de ani, de când a început această  afacere, lucrările îi sunt expuse și se pot vizita. Orban Tibor primește vizitatori tot timpul anului. Programări se pot face la numărul de telefon: : 0758 557511

Király Csaba

Casa sculptorului Király Csaba, atelierul, și expoziția, le găsim pe strada Gării din Sărățeni. În colțul străzii o poartă sculptată ne îndrumă spre casa sculptorului. Piesele de mobilier și diferitele sculpturi ornamentale bogate își așteaptă vizitatorii în atelierul meșterului. Tot aici vizitatorii au două camere la dispoziție, unde pot să se odihnească pe scaunele sculptate și de unde pot sa-și aleagă piesele dorite pentru a le cumpăra. Lucrările lui, au ajuns și peste hotare în diferite expoziții. Cei interesați pentru a vizita acest atelier sau pentru a cumpăra anumite lucrări își pot face o programare la telefon: : 0758 557511.

Sándor János

Sculptorul Sándor János, din Trei Sate realizează în special lucrări inspirate din legende și natură, precum și steme. A participat la multe expoziții naționale și internaționale iar  la Casa de Providenţă a Serviciului Maghiar de Caritate Maltez are are expoyiţie permanentă.

A sculptat blazoanele principilor transilvăneni pe care le-a donat bisericii reformate din Ştefăneşti. În biserica unitariană din Albeşti pot fi admirate cele 36 de casete sculptate cu teme religioase.  În faţa căminului din Trei Sate – Ştefăneşti are amplasate 13 stâlpi sculptate în memoria celor 13 martiri al revoluţiei din 1848. Locuinţa lui este plină cu decoraţiuni sculptate.

Contact: 0745 270705

IMG 1811

SofalviLaszlo

IMG 5927

kolozsvarkiallitas 120