regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Prelucrarea lânii

În localitatea Chibed, prelucrarea lânii este prezentă de mai multe secole.

Cel mai vechi înscris în care apare această activitate datează din 1839. Pe vremuri, activităţile legate de prelucrarea lânii se desfăşurau în spaţii  (mici ateliere) care erau ataşate de moara de apă.

La ”Moara  mijlocie” (erau trei  mori de apă în Chibed) care erau în proprietatea lui Szilveszter György,  a funcţionat o maşină de dărăcit, o piuă cu ciocane de lemn pentru bătut postavul şi o presă de ulei. Procesul de spălarea a lânii care se făcea manual se desfăşura tot în apropierea morilor de apă, în canalul acestora. Szilveszter György II., cunoscând proprietăţile benefice ale lânii şi recunoscând importanţa articolelor din lână şi pentru a putea valorifica lâna ce exista atunci din belşug, la sfârşitul anilor 1960,  a pus în funcţiune o mică uzină, unde au filat firul de lână.

Până în anul 1991 activitatea principală era numai producerea firului de lână, dar după înfiinţarea firmei S.C. SILTEXIM S.R.L., s-a extins activitatea cu ţeserea ţesăturilor de lână. În primii ani de activitate, a fost comercializat numai postav de lână, dar, la un moment dat, s-a observat necesitatea extinderii paletei de produse şi, astfel, din 1998, se produc pături şi preşuri (covoare) de lână.

Produsele executate ajung în mod direct sau indirect în toate colţurile lumii.

Interesul faţă de articolele de lână încă mai există şi astăzi, cercul de vânzări este foarte variat şi poate tocmai de aceea produsele noastre ajung în toate colţurile lumii.

Pentru că fluxul tehnologic utilizat este unul tradiţional şi utilajele folosite sunt piese de muzeu, mica noastră uzină începe să devină o atracţie turistică.

Contact: Chibed, strada Mori 375.

Telefon: 0265 717785

GPS: 46.529102, 24.965502

34