regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Coptul pâinii de casă

Pe vremuri, cuptorul de cărămidă din curtea casei,era folosit nu doar pentru coacerea pâinii, ci și pentru prepararea de  prăjituri, colaci, cozonaci, carne, pentru conservarea anumitor alimente dar și pentru uscarea fructelor.

Cuptorul de cărămidă îl întâlneai în fiecare gospodarie,în schimb azi mai toate au fost demolate. În ciuda acestui fapt, pâinea de casă devine din ce în ce mai căutată de aceea multe brutării și restaurante au început să producă pâine de casă, dar nici una nu poate concura cu aroma, parfumul și gustul pâinii de casă care se coace într-un cuptor de cărămidă.

În regiunea noastră tot mai mulți gospodari au încuput să-și construiască cuptoare de cărămidă și să le utilizeze pentru a coace pâine de casă tradițională.

Cei interesați pot vedea prelucrarea pâinii tradiționale în comuna Neaua în gospodrie la Nagy Ilona și în satul Dumitreni, la Rozsa Csaba.

vatra