regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

COMUNA FANTANELE

Localitatea Fântânele se situează pe drumul dintre Târgu Mureș și Sovata, la 21 km de Târgu Mureș, la 6 km de Sângeorgiu de Pădure, pe partea dreaptă a Târnavei Mici.

Este comuna satelor aparținătoare Viforoasa, Călimăneşti, Bordoşiu, Cibu, Roua.

Așezarea este menționată prima dată în 1332. Potrivit legendei pe dealul cetății aflat la întâlnirea celor două pârâuri Bikás și Szék s-ar fi ridicat cetatea conducătorului Gyula. La granița sa s-au făcut descoperiri antice, bucăți de cărămidă romane ieșind la iveală în locul numit Pădurea  Sașilor.

Atracții turistice:

În biserica reformată din secolul al XIV-lea se odihnesc Lázár György, Barcsay Ákos, foști administratori ai principelui, care au fost executați împreună cu mai mulți membri de vază ai faimoasei familii Lázár, cum ar fi Szövérdi Gáspár János, Bethlen Gábor, majordomul principelui. Tavanul său a fost pictat în 1625 de către Egerházi János.

În cimitir se află multe pietre funerare vechi, cu toate că o mare parte din ele au fost folosite pentru construirea criptelor și a noilor morminte.

În fața casei de cultură se pot vedea o fântână arteziană minunată și o poartă secuiască cioplită de mână.

Evenimente:

Zilele satului se organizează în fiecare an în luna august.

Cazare:

Veți avea parte de o ședere deosebită la pensiunea Ágnes.

Meșteșuguri:

Locuitorii din Fântânele sunt faimoși pentru croșetat, împletit și înșirarea mărgelelor. Alte ocupații sunt cioplirea lemnului sau vopsitul mobilei. Fântânele este ultima localitatea a regiunii viticole a Târnavei Mici. De aceea există aici mai multe pivnițe cu vinuri de foarte bună calitate.