regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Vadas

Vădaș se situează la 23 km sud-est de Târgu Mureș, la 6 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Neaua.

Localitatea se află pe una din văile de pe malul drept al Târnavelor, fiind prima așezare de pe brațul acesta al râului, pe lângă care se  întinde drumul ce leagă valea Târnavelor de la Neaua cu  valea Nirajului până la Miercurea Nirajului.

Vădaș este menționată prima dată în 1567, existând informații și asupra faptului că regiunea a fost locuită și înainte, în perioada dinastiei Árpád. În scrieri ale Ținutului Secuiesc Orbán Balázs notează următoarele în legătură cu originea numelui satului: ,,Legenda spune că aici ar fi fost domeniul de vânătoare al unui domn mare”.

Atracții turistice:

Biserica reformată a fost construită între 1886 și 1887 în locul vechii biserici gotice. Clopotul turnat în 1502 a fost retopit în 1869.

Graficianul Molnár Dénes (1947 – 2000) s-a născut în Vădaș. Memoria lui este păstrată vie de școala din Vădaș prin panoul expus aici, unde se pot vedea operele de artă, pe care el le-a oferit satului său natal.

Cazare:

Satul nu are locuri de cazare autorizate ca atare.

Activități pentru timpul liber:

Pachetul turistic cuprinde implicarea în îndeletniciri meșteșugărești, coptul pâinii, fierberea dulceții, întoarcerea fânului, hrănirea animalelor, mulsul vacilor, dar se poate încerca și călăritul, plimbatul cu căruța, trasul cu arcul sau o tură cu safari-jeepul.

Scăldatul în apa sărată terapeutică nu demult adusă în atenția publicului va fi posibilă în curând.