regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Sansimion

Sânsimion se situează pe valea solitară a Târnavei Mici, pe drumul care leagă Neaua cu Miercurea Nirajului, la 6 km de Miercurea Nirajului, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 2 km de comuna sa Neaua.

Atracții turistice:

Sânsimion își păstrează încă antichitățile arheologice, cum ar fi gardul împletit din nuiele, a căror capete ascuțite sunt băgate în pământ. La mijlocul secolului al XIX-lea acesta era gardul predominant în orice grădină. Mai demult și în jurul satelor secuiești existau garduri împletite, iar drumurile de la intrare în sat erau închise cu o poartă. Acest gard era folosit nu doar pentru a îngrădi animalele, ci și pentru a proteja satul de năvălitorii care prădau de multe ori localitățile.

Biserica reformată – Vechea biserică a satului a fost reconstruită în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea. Tavanul casetat a fost realizat în 1797, iar coroana amvonului în 1781. Lângă biserică există un turn de lemn cu două clopote.

Sala istoriei parohiei și a familiilor – În casa parohială reformată din Sânsimion se pot vedea din anul 2012 arborii genealogici ai primelor familii din sat, care pot fi urmărite până în secolul al XVII-lea. Pe lângă arborii genealogici și albumele familiilor, se păstrează și fotografiile adunate cu grijă de atâte generații.

Muzeul satului din Sânsimion – Muzeul satului prezintă stilul arhitectural tradițional specific (case de chirpici cu prispă), obiectele de mobilă ale țăranilor de demult, uneltele, meșteșugurile tradiționale regiunii, produsele realizate, obiceiurile și costumele populare. Pe lângă acestea, ansamblul de clădiri are mai multe scopuri: - loc de expunere a produselor locale, - unul din centrele culturale ale comunității din Neaua, - programe pentru copii legate de ocupațiile meșteșugărești (pentru școlarii din satele învecinate, pentru participanții la tabăra de vară).

Activități în natură

La granița satului Sânsimion există 5 peșteri în stâncă. Acestea sunt numite pivnițele tătarilor pentru că o parte din localnici se adăposteau aici în timpul invaziei acestora, iar ceilalți se retrăgeau în partea opusă a văii, în pădurea numită azi Daraberdő. Drumul din apropiere poartă numele de drumul tărarilor, pentru că de aici obișnuiau să vină aceștia.

Cazare:

În sat nu există locuri de cazare înregistrate ca atare. În muzeul satului există în schimb o cameră potrivită pentru a primi vizitatori. Grupurile mici, cum ar fi familiile, pot să înnopteze în casele primitoare ale locuitorilor din Sânsimion.

Activități pentru timpul liber:

Degustare de pălincă și vizitarea pălinciei – Dacă sunteți iubitorul gusturilor desăvârșite, a aromelor deosebite și a izurilor pline, atunci trebuie să vă faceți timp să căutați în mijlocul văii pitorești casa pălinciei tradiționale.