regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Ghinesti

Localitatea Ghinești se situează în valea pârâului Abod, la 24 de km sud-est de Târgu Mureș, la 13 km de Sângeorgiu de Pădure, la 7 km de Miercurea Nirajului și la 4 km nord-est de comuna sa Neaua. Satul este locuit din timpuri străvechi.

Atracții turistice:

Biserica reformată construită în 1834.

Muzeul școlii deschis în 2010, unic în județul Mureș.

Există planul de a realiza o livadă expozițională cu diferite soiuri de meri, unde oamenii să poată gustă în timpul coacerii mere de soiuri tradiționale maghiare.

Activități în natură:

Excursii la Poros (vârful dealului care se poate atinge pe cărărui șerpuitoare ce se ridică deasupra satului)

Plimbare în pădurile sălbatice și romantice din Ghinești unde se pot căuta capcane de urși sau urme de mistreț.

Natura se deschide în jurul satului cu o priveliște minunată, flora și fauna sunt foarte bogate, aici trăind multe animale sălbatice, de la vânat mic la vânat mare (urși, lupi).

Evenimente:

În 2010 are loc prima ediție a festivalului de mere, cu scopul de a atrage atenția asupra soiurilor de mere locale străvechi. În cadrul festivalului, pe lângă programele distractive, concursuri și concerte, concursul de prăjituri cu mere precum și expoziția de soiuri de mere, s-au transformat într-o adevărată tradiție. Sărbătoarea se ține în ultima săptămână din octombrie.

Cazare:

Satul nu are locuri de cazare autorizate ca atare. Casa parohială reformată are o casă pentru musafiri cu 28 de paturi, foarte bine echipată cu bucătărie, sufragerie, cu toalete și dușuri interioare și exterioare. Casa are de asemenea o grădină cu bucătărie de vară și loc pentru grătar. Grupurile mici, cum ar fi familiile, pot să înnopteze în casele primitoare ale locuitorilor din Ghinești.

Meșteșuguri:

Locuitorii din Ghinești au format o tradiție din împletitul paielor și cioplitul lemnului. În sat există de asemenea și o fierărie tradițională.

Aici se coace o faimoasa prăjitură de mere din Ghinești.

Activități pentru timpul liber:

Pachetul turistic cuprinde implicarea în îndeletniciri meșteșugărești, coptul pâinii, fierberea dulceții, întoarcerea fânului, hrănirea animalelor, mulsul vacilor, dar se poate încerca și călăritul, plimbatul cu căruța, trasul cu arcul sau o tură cu safari-jeepul.

Scăldatul în apa sărată terapeutică nu demult adusă în atenția publicului va fi posibilă în curând.