regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Sangeorgiu de Padure

Oraşul Sângeorgiu de Pădure se află în partea de est, sud-est a judeţului Mureş, pe cursul râului Târnava Mică, la 25 km de oraşul Sovata şi 42 km de municipiul Tîrgu-Mureş, pe ambele maluri ale râului, înconjurat de dealuri şi păduri. În oraș, putem ajunge pe mai multe căi: pe drumul internațional E60 de la Sighișoara sau de la Tîrgu Mures, pîna la Bălăușeri, apoi DN 13 A, pâna în Sângeorgiu de Pădure. De la Sângeorgiu de Pădure  două drumuri duc spre Cristurul Secuiesc: DJ136 prin Bezid,  respectiv DJ135 prin Bezidul Nou şi Atid.

Prin Sângeorgiu de Pădure trece Târnava Mică, ce împarte orașul în două. La marginea orașului se varsă în Târnava Mică pârâul Cușmed.

Atracții turistice:

Orașul este renumit pentru castelul Rhedey, construit în 1759, în locul unui vechi castel din secolul al XVI lea, și reconstruit în 1808. Acesta este locul unde a trăit, Rhedey Klaudia, bunica Reginei Maria-Victoria a Marii Britanii, stră-străbunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta II.

Biserica Reformată a fost construită în stil gotic între secolele 13 și 14. Aici a avut loc în 1618 sinodul unitarian, iar în 1640 le revine reformaților. Turnul bisericii a fost ridicat în perioada Reformei, iar în 1760 biserica a fost reconstruită sub tutela familiei Rhedey și Wesselényi a căror amintire este păstrată și azi în această biserică. Cripta din subsolul bisericii a fost zidită în anul 1614. Aici se află și cripta familiei Rhédey. Pe flancul nordic al dealului Kalandos, au rămas doar ruinele criptei de unde au fost aduse rămăsițele  familiei Rhedey. În anul 1935 biserica a fost restaurată cu ajutorul unei donații care a venit din partea nepoatei Rhédey Klaudia, Regina Maria Victoria. Tot ea a fost cea care a ridicat o placă memorială din marmură neagră în amintirea bunicii ei.

Biserica Ortodoxă a fost reconstruitâ în anul 1938 în locul bisericii vechi.

Conacul familiei Zeyk, construit în secolul al XVI-lea.

Satul Bezidu Nou – Monumentul memorial, simbol al satelor distruse din Romania, precum și barajul Bezidu nou.

Biserica Catolică și Biserica Unitariană au fost construite în stil modern, în locul bisericilor inundate din Bezidul Nou.

Activități în natură:

Drumeții pe dealul care duce la cripta familiei Rhédey, simbol al orașului, prin pădurile din împrejurimi, pe Dealul Cetății unde, legenda spune că se află o comoară a unei vechi cetăți și nu în ultimul rând drumeții prin satul Loț și vizitarea gospodăriilor sale.

Evenimente:

Seria anuală de evenimente este deschisă în februarie, de un carnaval cu măști, costume somtuase, parade și distracție nebună care inundă străzile orașului. În aprilie se serbează Zilele Sfântul Gheorghe, un eveniment organizat pentru a satisface toate grupele de vărstă. În iunie un eveniment remarcabil este Galopiada de Mureș, începutul lunii august vine odată cu comemorarea satului de sub ape, Bezidul Nou, organizat la monumentul ridicat în 1995. În timpul lunilor de vară turiștii pot alege între taberele de dans sau cele de teatru. Evenimentul pilot al lunilor de toamnă este dat de balul strugurilor, mai apoi în noiembrie festivalul de teatru iar în luna decembrie festivalul Colinda.

Cazare:

De-a lungul drumului principal în centrul orașului se află Pensiunea Vass  care oferă cazare și mic dejun, iar pe drumul care duce spre Lacul Bezid se află Pensiunea Julia.

Meșteșuguri:

Tradițiile orașului sunt sculptura în lemn, țesutul și împletitul paielor. Tot în Sângeorgiu de Pădure se face faimoasa prăjitură Cremeș.

Activități pentru timpul liber:

Cele mai frecvente sunt înnotul și pescuitul care sunt practicate la Lacul Bezid.