regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Sarateni

Sărățeni se situează pe drumul ce leagă Târgu Mureș de Sovata, la 21 km de Sângeorgiu de Pădure, în vecinătatea orașului termal Sovata, renumitul oraș termal, ultima așezare a regiunii Sóvidék înspre vest.

Atracții turistice:

Biserica reformată, școala generală, monumentele memoriale din primul și al doilea război mondial, rămășițele castrului roman (autoritate a sării), locul cetății vechi Csombód, porți sculptate, vechi uși țărănești, poduri, dealul Becheci cu capela ecumenică, peșterile Mosdókő, Siklódkő (Pitra Șiclodului) și Szalamandrák (Salamandrelor), drumul sării, zona Natura din 2000, casa de joacă eco pentru grădiniță, gospodărirea ecologică, ateliere de mobilă, atelierul de sculptură și camerele artistului popular Király Csaba, casa în care s-a mutat scriitorul Király László.

Cazare:

În localitate se pot găsi mai multe locuri de cazare. Nu exită un hotel, dar sunt camere și case de închiriat pentru vizitatori. Pe lângă locurile de cazare vizitatorii primesc și oferte de petrecere a timpului liber. 

Evenimente:

Balul tradițional al perechilor căsătorite – al doilea sfârșit de săptămână din februarie

Balul de Paște – prima zi de Paște, duminică seara

Zilele satului Sărățeni – ultimul sfârșit de săptămână din iulie

Balul dedicat culesului de struguri – prima sâmbătă din septembrie

Balul de Crăciun – prima zi de Crăciun

Activități pentru timpul liber:

Programe de istorie locală: plimbare în jurul satului cu ghid, vizitarea rămășițelor castrului roman și a locului cetății Csombód, vizitarea bisericii și a școlii, familiarizarea cu arhitectura tradițională din Sărățeni

Cunoașterea meșteșugurilor populare, cu implicarea vizitatorilor în realizarea produsului: sculptarea lemnului (produse decorative și de uz casnic), fabricarea porților, a instrumentelor și a obiectelor de mobilier, realizarea produselor decorative din piele, creșterea de găini, țesutul, împletitul, fierberea pălincii, împletirea coșurilor.

Pregătirea și gustarea mâncărurilor tradiționale: gătirea mâncărurilor de zi cu zi din Sărățeni, coacerea prăjiturilor (bulgări de zăpadă, dáláuzi, cozonac secuiess, și altele), prepararea tăițeilor, coacerea pâinii, fierberea dulceții, frigerea cărnii la grătar, tăierea porcului.

Distracții: mersul cu căruța trasă de cai, excursii, spectacol de dans popular și cântece populare, ansamblul de dansuri populare