regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Festivalul Roman de la Calugareni

Festivalului Roman de la Călugăreni este organizat anual de de Muzeul Judeţean Mureş în parteneriat cu Asociaţia Teatru Şură. Festivalul în fiecare an are o tematică specifică. În acest an festivalul aduce în atenţia publicului la mai bine de 1500 de ani de la căderea Imperiului Roman, obiceiurile acestei perioade, dar şi continuarea cercetărilor pentru includerea limes-ului nord-estic în patrimoniul UNESCO.

Sistemul de apărare cunoscut sub denumirea de limes reprezintă una dintre cele mai extraordinare realizări ale civilizaţiei romane, iar el străbate teritoriul judeţului Mureş pe o distanţă mai mare de 70 de km.

Sub coordonarea Muzeului Judeţean Mureş se desfăşoară cercetări intensive încă din anul 2010, în cadrul cărora sunt investigate aceste sectoare de limes de pe teritoriul judeţului. Scopul acestor cercetări este de a pregăti documentaţia necesară, pe baza căreia acestea pot ajunge să fie nominalizate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO'.

Pe parcursul fiecărei zile a festivalului, la Călugăreni se vor afla gladiatori, legionari, sclavi şi barbari, astfel încât vizitatorii să poată vedea tainele, meşteşugurile, viaţa cotidiană şi tehnicile de luptă ale romanilor.

Punctul culminant al festivalului este reprezentat de luptele de gladiatori şi de manevrele soldaţilor romani. Vor fi prezentate armura şi vestimentaţia gladiatorilor, respectiv a soldaţilor, dar nu vor rămâne în urmă nici bătăliile. Vizitatorii pot participa la activităţile şi muncile desfăşurate în cadrul atelierelor, care vor reînvia aspecte de viaţă cotidiană ale populaţiei dintr-o provincie romană. Vor fi reconstituite 'fabrici' de mozaicuri şi de ceramică, fierărie, degustare de vinuri romane, tir cu arcul, jocuri de societate şi târg de sclavi'.

http://www.muzeumures.ro/