regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Biserica Ortodoxă din Sângeorgiu de Pădure

Biserica ortodoxă română cu hramul Sfântul Gheorghe a fost construită între anii 1935

1938 din daniile credincioșilor și din contribuția statului roman cu sprijinul forurilor superioare bisericești, ctitor  fiindu-i părintele protopop Teodor Muică, senator și deputat. Prima atestare documentară a bisericii ortodoxe române datează din perioada 1691 – 1704, când a fost ridicat un lăcaș de rugăcine din lemn de către preotul Patru din Hodac, dar care a ars în timpul vâltoarei revoluției de la 1848. În anul 1860  s-a construit o altă biserică din piatră ,care s-a dovedit neîncăpătoare pentru creștinii ortodocși din  localitate. A fost demolată și în același loc s-a construit între anii 1935 și 1938 biserica existentă și azi din piatră și cărămidă. așezată în mijlocul orașului, la intersecția drumurilor ce duc spre Sovata și Cristurul Secuiesc.

Proiectul constructiei a fost întocmit de arhitectul N.C. Mihăiescu și lucrarea a fost executată de maistru constructor Pec Iosif din Odorhei. Are o lungime de 26,88 metri, lățimea de 8,50 metri, turnurile fiind înalte de 20,30 metri și cupola de 32,95 metri. Stilul bisericii este cel bizantin (brâncovenesc) sub formă de cruce cu trei turle. Din cauza războiului, nu a putut fi finalizată complet.

Biserica a fost pictată între anii 1982 – 1984, fiind realizată în tehnica fresco, în stil  bizantin, de către zugravul de atunci, azi pictor iconar reunumit, Nicolae Govoreanu.

Clopotul are de asemenea o istorie importantă și totodată interesantă. Cel original din vechea biserică de  lemn, împreună cu unul din cele două clopote donate de statul român, au fost confiscate de armatele  germane, în timpul celui de-al doilea război mondial. Clopotul rămas a crăpat, și s-a turnat un alt clopot de peste 600 kg, în timpul păstoririi preotului Muica Teodor, care rămâne și în vremurile noastre. În curtea bisericii se găseşte o troiță și un falnic monument închinat eroilor meleagurilor noastre.

GPS: 46.432110, 24.839698

 MG 0667