regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Lacul Bezidul Nou

Construcţia acestui baraj între anii 1975-1990 pe lângă avantajele pe care le-a adus, respectiv acela de a atenua undele de viitură pe pârâul Cuşmed,

situat la 1,5 km, şi alimentarea cu apa potabilă și industrială a oraşului Târnăveni, a avut ca rezultat şi sacrificarea unui sat întreg, Bezidul Nou, de unde o mare parte din locuitori au fost strămutaţi.

Iniţial rezervorul barajului a fost conceput pentru a găzdui 10 milioane metri cubi de apă, astfel satul nu ar fi fost pus în pericol, dar cu toate acestea planul a fost schimbat rezervorul înmagazinând 16 milioane metri cubi de apă, ceea ce a dus la inundarea satului Bezidul Nou. Frumuseţea lacului artificial este amplificată de ruinele caselor acoperite de apă, care pe timp de vară ies de multe ori la suprafață, dându-ne indicii asupra istoriei locului în care cu câteva decenii în urmă trăiau oameni.

Portretul fantomatic al satului subacvatic este încoronat de templul din apa lacului ce veghează liniştea văii.

Barajul are o înălţime de 28 m şi o lungime de 625 m. Temelia barajului are cca10 - 12m, şi este format din lut, pietriş şi straturi de pământ, iar lăţimea acoperişului are cca 5 metri. În mod normal nivelul apei de suprafaţă este de 336 de metri peste nivelul mării şi acoperă 186 hectare de teren, iar la capacitate maximă acoperă 262 hectare de teren. Adâncimea maximă de stocare este de 25 de metri, iar rezervorul poate să înmagazineze o capacitate de 31 milioane metri pătraţi de apă.

În zilele noastre, acest lac oferă şi o valoare turistică, fiind foarte des vizitat de turişti. Aceştia sunt întâmpinaţi de un monument dedicat celor care au fost aici cândva. Pe singurul zid ce a rămas dintr-o casă a fost aşezată o placă memorială cu inscripţia:

"Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case răspândite prin lume îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat si l-au inundat. Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios –în care au trăit laolaltă familii de diferite naţionalităţi şi credințe, în deplină înțelegere și bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni au muţit pentru totdeauna. Fie ca acest loc să rămână simbolul toleranţei între religii".

În timpul verii, lacul devine un paradis pentru pescari și înnotători.

Pe malul drept al lacului s-au construit 90 de căsuțe de vacanță.

Datorită suprafeței apei, care este prea schimbătoare pentru pescuit, cei care doresc să pescuiască pește mare, fie el crap sau pește prădător, au nevoie de mai multe zile. Prin alegerea unui loc bun și hrănirea corespunzătoare și repetată a peștilor pe parcursul mai multor zile se pot atinge performanțe frumoase.

Și pentru pescarii sportivi, lacul oferă numeroase posibilități, întrucât pe partea barajului a fost amenajată o pistă pentru competiții, care găzduiește an de an concursuri de pescuit mai mici sau mai mari. Aici se organizează în fiecare an finalele turneului național faza pe județ.

Lacul Bezidul Nou este cunoscut şi pentru activităţile pescăreşti. Se pot practica multiple stiluri de pescuit, pescuit la momeală artificială, pescuit la crap, pescuit staţionar sau din barcă. Bogăţia piscicolă a acestui lac este foarte mare: crap, caras, somn, şalău, plătică, roşioară, batcă, scobar, oblete, clean, biban, biban soare (sorete).

Zona este o comoară infinită a artei populare, a obiceiurilor şi a tradiţiilor.

Putem considera această regiune un imens muzeu în aer liber.

Satele, tradiţiile bine păstrate şi porţile tradiţionale sunt foarte atractive pentru turişti.

Regiunea este populată de oameni care păstrează şi cultivă cu adevărat și astăzi tradițiile populare. În vecinătatea  fostului sat Bezidul Nou, întâlnim o aşezare, satul Crişeni care merită vizitat  în special pentru Muzeul de Pălăriilor de Paie, unic în țara noastră.

Se poate ajunge la barajul Bezidul Nou pe drumul județean DJ131.

Coordonate GPS: 46.423263, 24.865857

IMG 3081

IMG 3088