regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Szabadidős programok a bözödújfalusi tónál

A Küsmöd-patakának torkolatától 1,5 km-re az 1975-1990 közötti években egy víztározót

építettek, amely Bözödújfalu feláldozását eredményezte. A lakosság nagy részét kitelepítették, a falu pedig víz alá került. Eredetileg 10 millió köbméter víz befogadására tervezték a tározót, így a falut nem veszélyeztette volna az építkezés. A tervet azonban megváltoztatták, befogadóképességét 10 millió köbméterről 16 millióra emelték, és így a víz elöntötte Bözödújfalut is. A gát döngölt agyag-, kavics- és földrétegből épült, az alapja 10-12m-es, szélessége a tetőn 5 m.
Normális vízszintnél a felülete 336 m tengerszint feletti magasságban van, és 186 hektárra terjed ki, maximális vízszintnél pedig 262 hektárra. A tároló maximális mélysége 25 m, és legtöbb 31 millió m3 víz befogadására képes.
A víztározó környéke nyaranta a fürdőzők és horgászok közkedvelt paradicsoma.
Nyári időszakban a gát közelében csónak bérelhető.
A tó nagyon népszerű az erdélyi horgászok körében elsősorban gazdag és színes halállományának köszönhetően. Megtalálhatók benne: süllő, harcsa, ragadozó ön, ponty, amur, dévérkeszeg, kárász, domolykó, időnként pisztráng, márna, paduc, vagy csuka is kerülhet a horogra.
A vízfelület méretéből adódóan, mint horgászvíz nagyon szeszélyes, ezért, ha valaki a nagyobb halak elejtésére készül, mindenképp több napra van szüksége, legyen az ponty vagy ragadozóhal. Jó helyválasztással, megfelelő és több napos etetéssel szép sikerek érhetők el.
A versenyhorgászoknak is kínálkozik lehetőség, hisz a gát oldalán egy egyenletes versenypályát alakítottak ki, mely minden évben számos kisebb-nagyobb horgászversenynek ad otthont. Itt szokták szervezni minden évben az országos versenysorozat megyei döntőjét.
Szintén itt rendezik évente a Bioeel Triatlon Challenege, triatlon versenyt.
A tó és környéke nem csak a horgászoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, hisz története már önmagában egy turisztikai vonzerőt jelent.
A hajdani Bözödújfalu egyik szomszédtelepülése Kőrispatak, mely a Kis-Küküllőbe ömlő Küsmöd-patak völgyében fekszik. A falut érdemes meglátogatni, ugyanis itt található az ország egyetlen szalmakalap múzeuma
A víztároló Erdőszentgyörgyről a DJ131 megyei utón haladva érhető el.

Csónak kölcsönzés:

Octavian Patrascu, tel. 0740 548 017

GPS: 46.423263, 24.865857

Horgászfelszerelés és csali vásárlás:

Bömbi horgászbolt

Tel: 0748 071 718

GPS: 46.427839, 24.854685

Bozodi to 3

IMG 3081