regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Hagyományos borászat

Jidvei A Kis-Küküllő mente évszázadok óta híres borairól. A borok kedvelői ismerik

a Kis-Küküllő alsó és közép szakaszának országhatáron kívül is ismert borait mint a zsidvei), dicsőszentmártoni (Târnăveni), szászbogácsi (Băgaciu), mikefalva (Mica) borokat, vagy jártak ezekben a pincészetekben. Ez a borvidék a Kis-Küküllő felső szakaszának alsó részéig tart. Kitűnő borokat készítenek Szénaverösön (Senereus), Fületelkén (Filitelnic), Egrestőn (Agristeu), Balavásáron (Balauseri), Kenden (Chendu), Szentdemeteren (Dumitreni), Kelementelkén (Calimanesti) illetve Gyulakután (Fantanele). A kendi bort például egy magyar népdal is dicséri, így nem túlzás azt állítani, hogy egy pohár jó bor a Kis-Küküllő mente kultúrtörténetének esszenciája.
Nincsenek pincefalvak, azonban nagyon szép borpincék vannak a vidéken, ennek ellenére még nem lehet egy jól kialakult bor turizmusról beszélni.
A borpincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását, emellett igen bensőséges teret nyújtanak egy-két pohár jó bor elfogyasztásához.
A Kenden (Chendu), Szentdemeteren (Dumitreni) érdemes meglátogatni Koncz Csaba, Havadi Mihály, Sütő Árpád, Rózsa Marton Csaba, Cseh Imre Attila Magyarosi Kalman pincéit, azonban ezek a borászok Kendi Borház néven egyesületbe is tömörültek, és egy igen látványos pincét is kialakítottak 15-20 személy fogadására.
Balavásáron (Balauser) Miklos Gyula pincéje, Kelementekén (Calimanest), Orbán Ottó, Bálint Lajós, Iszlai Károly, Mollnár Csaba és természetesen a Kelementelki Borházat amely akár 50 személyt is tud fogadni, érdemes felkeresni, míg Gyulakután (Fantanele) a Fülöp Zoltán és a Tóth Kálmán pincéi ismertek.
Kenden (Chendu) a mikefalvi (Mica) Villa Vinea pincészet is kialakított egy bemutató üzletet.
A borászok elérhetősége megtudható Tájékoztató Központunktól.

fULOPzOLTAN