regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Csuhéfonás

Szentdemeter és Kend falvakban nagy hagyománya van a kukoricaháncs

megmunkálásának, amely nyomán szatyrokat, kosarakat, egyéb népművészeti tárgyakat készítenek.
A szentdemeteriek Pál Gyula atya, egykori plébánosuk kezdeményezésére az 1940-es években tanulták meg ezt az ősi kézművességet, a csuhéfonást.
A kendiek az 1950-es években kezdtek a szatyorfonáshoz. Mivel Kend a főút mentén helyezkedik el, a kendiek számára könnyebb volt a kukoricaháncs termékek értékesítése, éppen ezért a köztudatba, helytelenül kendi termékként került be.
A kukoricahéj begyűjtése ősszel veszi kezdetét. Miután a háncsot kiválogatják, zsákokba téve a padlásra rakják, hogy száraz helyen legyen. Használat előtt a háncs vastagabb végét ollóval levágják, vízbe mártva megpuhítják, csíkokra hasítva csavarják. A fából készült rámára először felhúzzák a szatyor függőleges szálait. Mikor kész vannak a függőleges szálak, először a szatyor alját fonják be, majd körbehaladva a felső részt is elkészítik. Az összesodort csíkokból készült technika mellett egyre gyakrabban alkalmazzák a lapos fonást, ami azt jelenti, hogy szélesebb csíkot hasítanak a lapiból s nem sodorják össze, ami gyorsabb eljárást eredményez. Hátránya, hogy csak a szép, ép háncsot lehet felhasználni, míg az összecsavart csíkok közül a belsők lehetnek gyengébb minőségűek is, mert nem látszanak.
A kész szatyrot egy napig száradni hagyják a rámán, utána megfüstölik: egy nagy ládába rakják, kénport gyújtanak meg a ládában, s a kénfüsttől a szatyor szép fehér lesz.
A szatyorfonást a lányok már kisiskolás korban megtanulják s a férfiak közül is többen foglalkoznak vele.
A két településen máig is többen foglalkoznak ezzel a hagyományos mesterséggél, elenben művészi szintre Nagy Margit emelte.
Nagy Margit már több mint fél évszázada űzi a kukoricaháncs fonást. Margit és családja már rég nem csak gyerekként megtanult modelleket készítik, hanem alkotnak. Alkotnak új modelleket és csodálatos, már-már szinte valósághű virágcsokrokat és virágdíszeket
Aki hozzuk betér, biztosan csodálatos dolgokkal találkozik és akár ellesheti a virágdíszek és szatyrok, kosarak készítésének fortélyait is.
A kézműves díszeik és használati tárgyaik már rengeteg nemzetközi vásáron elnyerték az emberek érdeklődését. Az Egyesült Államoktól Párizsig, Magyarországtól a Romániai nagy kézműves vásárokig.
Elérhetőség:
Kenden (Chendu) nr. 281

Tel: 0741 34 59 97, 0755 90 90.

DSC 1333