regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A makfalvi Fülöp Dénes Néprajzi Múzeum

A Fülöp Dénes Néprajzi Múzeum Makfalva legrégebbi épületében várja a látogatókat.

1972-ben állt össze a tárlat anyaga, néhány évig a helyi kultúrotthonban kapott helyet, majd az úgynevezett Dózsa-házba költözött, amely minden szempontból megfelelt erre a célra: az épület falai monumentálisak, és a benne lévő öt terem boltíves mennyezetével lehetőséget adott arra is, hogy szakosítsák a gyűjteményt.
A kiállított anyagot a néhai helyi tanár, Fülöp Dénes állította össze: a gyerekekkel folyamatosan gyűjtögették a szőtteseket, szobrokat, fazekakat. Jó pár éve azonban a tanár elhunyt, így feleségére maradt az intézmény gondozása.
A múzeum legértékesebb anyaga a makfalvi fazekasok munkái.
A makfalvi fazekasságról a XVI. századtól vannak adatok. Az 1800 – as években 120 fazekas dolgozott Makfalván. A makfalviak mindenféle használati edényt, tárgyat készítettek, és elsősorban jó főzőedényt. Figyelembe vették, hogy melyik időszakban milyen edényre van szükség, vagy hogy a szekeres milyen vidékre fogja vinni az árut. Makfalva fazekas edényei messze földre eljutottak. Híres szobrászművésze Vass Áron, munkái főleg állatábrázolásokat, illetve népi életképeket tartalmaznak. A cserépedény, mint használati tárgy igényének megszűntével és az erdők államositásával (mivelhogy nem volt fa az égetéshez) a makfalvi fazekasság is lehanyatlott. Jelenben a fazekasság teljesen elveszítette létjogosultságát. A megváltozott új életfeltételek, a fokozott iparosodás kihalásra kényszerítette ezen ősrégi, népi mesterséget.

A népi szobrászat tőszomszédságában találjuk a hivatásos művészek termét, a makfalvi származású Kusztos Endre festő és Suba László szobrász alkotásait.
A múzeum egyik termében Dózsa György emlékszobát rendeztek be.

A múzeumnak megszabott nyitvatartási program nincs, de a szomszédban lakó Fülöp Irén nyugdíjas tanárnő bármikor hajlandó körbevezetni az odalátogatót, és információkkal is szolgál mindenről.

Tel: 0265 584019

GPS: 46.503321, 24.922010

IMG 3454

IMG 3485