regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Erdőszentgyörgyi Katolikus templom

A vízzel elárasztott bözödújfalusi katolikus templom helyett az állam új templomot

és parókiát lett volna köteles építeni, de végül csak állami segélyt utaltak ki, és ebből kezdődött meg 1999 márciusában az erdőszentgyörgyi katolikus templom építése, amely 2004 nyaráig tartott.
A templom tervezője Hadnagy Judit műépítész. A templom 25 méter hosszú, 10 méter széles, 12,5 méter magas, neogótikus rusztikus stílusú. Magán viseli az erdélyi magyar és szász építészet jegyeit. Stílusában érződik a klasszikus hosszúhajós hagyomány, amellyel a bözödújfalusiakat is emlékezteti az „elsodort” falu templomára, ugyanakkor frissességet és kecsességet áraszt a távolról szemlélődőnek is.
Tágas belső tér, észak-déli fekvés, nyitott famennyezet jellemzi. A templomteret egész nap világosság, fény és tágasság jellemzi. Nyitott mennyezetének köszönhetően nagyon jó akusztikájú.
A tornyot a sekrestyével egy önálló helyiség köti össze, amely hosszú távon akár multifunkcionális épületrészként is használható (kápolna, hittanterem klubhelység stb.).
A toronyba egy kisebb, Bözödújfaluból származó és egy nagyobb, Magyarországon öntött harang került.
A templom védőszentje Mária, Magyarok Nagyasszonya. Ezért a főoltárra egy Mária- szobor került. A szobor eredeti otthona a bözödújfalusi templom, amelyet a vízgyűjtő gát feltöltése után elárasztottak vízzel, mára már beomlott. Az ember nagyságú, hársfából faragott, festéssel és fémszínezéssel díszített bözödújfalusi Madonna, Erdély legfontosabb ilyen emlékei közé tartozik. A hátoldali kiképzése alapján valamikor oltárszekrényben helyezkedhetett el. Tipológiáját tekintve egy Napba öltözött Asszonyt jelenít meg.

GPS: 46.428389, 24.846439

 MG 0768