regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Házasságkötés

Régen egész szokássor tartozott a kelengyekészítéshez. Manapság ezt a szokást nem tartják, a férjhez menő lány megvásárolja a hajdani kelengye darabjait.

Ritkább esetben házilag készített darabok is kerülnek a lány csomagjába, de ez csak abban az esetben, ha a lánynak idősebb szülei vagy nagyszülei vannak.
Az eljegyzés után következik a lakodalom, amely hivatalos állami, valamint egyházi esketésből áll. Ezt követi a lakodalmi mulatság.
A régi lakodalmak szokásaival megegyezőek mai lakodalmak, csak régebb háznál zajlott le, ma pedig a kultúrotthonban. Lebonyolítói a vőfélyek (párja a koszorúslány) és a házigazdák. A lakodalom előtt két héttel a két vőfély székelyruhában és pántlikás pálcával a kezében, elmegy a meghívásra szánt családokhoz, és meghívja azokat az ünnepi vacsorára. Napjainkban már írásos meghívót is adnak. A következő vasárnap, újra végigjárja a két vőfély a vendégségbe hívottakat , hogy megtudják, ki fogadta el a meghívást és ki nem.
A nagy napot szombatra szokták kitűzni, melyre már a megelőző napokban készül a két család és a segítségek. A lakodalom napján a menyasszony vendégei a lányos háznál, a vőlegény vendégei a fiús háznál (kultúrotthonban) gyülekeznek. Mielőtt a fiús háztól elindulnak az aráért, elbúcsúzatják a vőlegényt. A lányos háznál tréfás alkudozás után a vőfély bebocsátást kér. A lány kikérése a násznagy feladata. A kiadó gazda, a menyasszony násznagya, előbb egy kislányt ad ki, ezt követi egy vénasszony, legvégül pedig kiadja a menyasszonyt. Ezt követi a menyasszony búcsúztatója. Ezután a vőfély vagy násznagy felszólítására elindulnak a templomba, hogy kimondják a boldogító igent. A menetet zeneszó kiséri. A menet elején megy a két vőfély és koszorúslány, őket követi a menyasszony és a két násznagy, majd a vőlegény és két násznagyasszony, majd a násznép.
A templomban az ifjú pár mellett az Úr asztal köré kiállnak a násznagyok, vőfélyek és párjaik. A templomi esküvő után az ifjú pár már együtt megy a kultúrotthon felé, a násznagyok kísérik őket. Ilyenkor már szabad elkötni az utat, ahol a vendégség az útelkötő találós kérdésére kell válaszoljon, a válasz és fizetség után (sütemény és ital) elengedik őket. Az úton leskelődőket megkínálják itallal és süteménnyel.
Ezek után kezdetét veszi a lakodalmi vacsora. Ez három fogásból áll: előétel, leves és második. Az előételt már az asztalon találja az érkező vendégsereg, a levest és másodikot a vőfélyek, koszorúslányok és a segítségek tálalják fel. A vőfély köszöntöt mond az étel behozatalakor és jó étvágyat kíván. A vacsora után feltálalják a süteményeket és a bort.
Régebb a menyasszonyi tánc előtt az ifjú pár nem szabadott táncoljon. Ma már ők is táncolnak, de idegen nem kérheti fel őket. A pénzt a menyasszonyi tánc előtt gyűjtötték össze és kiáltották ki, hogy ki mennyit adott. Ma már a házigazda gyűjti össze, a mennyasszonyi táncig mindenki odaadhatja neki.
Éjfél körül sor kerül a menyasszonyi táncra. Ez alatt szabad a menyasszony és vőlegény lopása. Lopás esetén a násznagy pároknak ki kell váltani az eltulajdonított személyt, a kiváltás mindig valamilyen tréfás feladat. A lopás elkerüléséért a tánc alatt őrködik a násznagypár és vőfély, koszorúslány.
A mennyasszonyi táncot a násznagy jelenti be és vezeti le: Eladó a mennyasszony!, miközben kosárba gyűjti a táncért való fizetséget, a tánc csupán néhány lépésből áll. Ma már a vőfélyt is meg szokták táncoltatni. Az utolsó tánc a vőlegényé. A tánc után hazamennek. A mennyasszony átöltözik – régebb ilyenkor kontyolták fel először a haját¬-, és a násznagyok segítségével megszámolják az ajándékba kapott pénzt.
Miután visszatérnek a mulatság helyszínére, az új asszony és férje végigjárja a vendégséget, kontyoló tortát és pálinkát adnak (ma már nem minden esetben, mivel a mennyasszonyi tortából mindenki kap).
A mulatság reggelig tart. Hajnalban felszolgálják a reggelit. A távozó vendég süteményt és pálinkát kap az új pártól.

Casatoria