regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Mikházi Római Fesztivál

A Mikházi Római Fesztivált évente rendezi meg a Maros Megyei Múzeum és a Csűrszínház Egyesület.

A fesztiválnak minden évben sajátos tematikája van. Az idén a fesztivál, több, mint 1500 évvel a Római Birodalom bukása után, a közönség figyelmét az ezen időszak szokásaira tereli, de a kutatás folytatására is, az észak-keleti limes szakasznak az UNESCO Világörökségbe való felvétele érdekében.

A limes néven ismert határvédelmi rendszer egyike a római civilizáció legcsodálatosabb alkotásainak, amelyből több, mint 70 kilométer esik a mai Maros megye területére.

A Maros Megyei Múzeum összehangolásával 2010 óta intenzíven kutatják a Maros megyei limesszakaszhoz tartozó lelőhelyeket, melynek célja előkészíteni azt a dokumentációt, amelynek alapján azok felkerülhetnek az UNESCO Világörökségi Listára.

A fesztivál minden egyes napja folyamán Mikházán gladiátorok, légiósok, rabszolgák és barbárok lesznek jelen, hogy a látogatók megismerhessék a rómaiak titkait, mesterségeit, hétköznapjait és hadászati technikáját.

A fesztivál fénypontja a gladiátor harcok és a római katonák hadgyakorlata. Bemutatásra kerül a gladiátorok és a katonák fegyverzete és öltözéke, de nem maradnak el a harci összecsapások sem. A látogatók részt vehetnek a római tartományok lakosainak mindennapjait megelevenítő tevékenységeken és műhelymunkákon. Lesz mozaikkészítés, kerámiaművesség, kovácsműhely, római borkóstoló, íjászkodás, társasjátékok és rabszolgavásár.

http://www.muzeumures.ro/