regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Az emberi élet fordulópontjaihoz kapcsolódó szokások

Születés és keresztelő

Régen sokkal több volt a sokgyermekes család, mint napjainkban.

Manapság általában 2-3 gyermek van egy családban.
Az „áldott állapotban” levő asszony a figyelem központjába kerül. Környezete állandóan figyeli, kényezteti. A falubeliek szeretik megjósolni, milyen nemű lesz a kicsi. Azt tartják, hogy ha az anya hasa hegyes, akkor fiút fog szülni, ha pedig az anya hasa inkább kerek, akkor leánygyermeket hoz világra. Ezen jóslások azonban nem mindig teljesednek be.
A szülés manapság kórházban történik. Azt követő hat hétben a látogatók „pocitát” visznek a fiatal családnak. Ekkor látogatják meg a kisbabát. Régebben mindig főtt ételt vittek füleskosárban, melyet kendővel takartak le. Manapság babaruhákat, használati cikkeket (pelenkát, cumisüveget stb.) visznek pocitába, valamint tortát, süteményeket, üdítőt.
Egy másik fontos esemény a keresztelő, amely a templomban történik. Ezáltal kerül be a gyerek az anyaszentegyház tagságába. Keresztszülőnek, komának rokont vagy közeli barátot hívnak. Az anyakönyvbe több keresztszülőt is beírnak, de a „főkoma és főkománé” az, akinek a kezén leöntik a gyermeket. A főkoma kötelességei közé tartozik, hogy a keresztelésre felöltöztesse a kicsit. A keresztelés általában egy éves korig megtörténik. A templomban a lelkipásztor a gyermeket megkereszteli, beírja az anyakönyvbe. Hazatérve mondani szokták Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk.
A keresztelőt általában szombaton tartják. A templomi szertartást követi a mulatozás és a gyermek megajándékozása.