regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Agrement pe lacul de acumulare Bezidu Nou

Lacul de acumulare Bezidu Nou este una dintre cele mai cunoscute puncte de atracţie

din raza oraşului Sângeorgiu de Pădure. Se află la 2 km de centrul oraşului, fiind un loc frecvent vizitat, mai ales în timpul sezonului cald.

Lacul de acumulare se află pe teritoriul unde   s-a aflat cândva satul Bezidu Nou. Construcţia acestui baraj de apă s-a derulat între anii 1975-1990 şi, iniţial, nu s-a dorit inundarea satului. Dar planurile s-au modificat, capacitatea barajului a fost mărită de la 10 milioane de metri cub la 16 milioane metri cub de apă, iar pentru aceasta satul a fost sacrificat. Digul este construit dintr-un amestec de lut, pietriş şi pământ. În condiţii normale, suprafaţa apei  este în jur de 190 de hectare, adâncimea maximă fiind de 25 de metri.

În ceea ce priveşte populaţia satului, majoritatea a fost evacuată şi parţial despăgubită. Dintre clădirile vechiului sat, biserica catolică a rămas în picioare cel mai mult timp, dar, şi aceasta a cedat. Inundarea satului a pus capăt vieţii unui cult religios unic în lume, iudaismul secuiesc.

În fiecare an, în prima sâmbătă a lunii august, se ţine o comemorare la zidul plângerii aflat pe dealul de lângă partea de sus a lacului, unde se adună foştii locuitori ai localităţii , rudele acestora dar şi alţi oameni care doresc să afle mai multe despre istoria zonei.

La aproximativ 7 km de la acest loc se află localitatea Crişeni, faimoasă pentru Muzeul Pălăriilor de Paie.

Lacul oferă posibilităţi de petrecere a timpului liber. În timpul sezonului cald, lacul este vizitat de multă lume, atât din împrejurimi, cât şi din alte părţi ale ţării sau din străinătate.

Majoritatea persoanelor aleg să facă baie în apa lacului şi să se bronzeze pe malul lacului, în timpul verii.

De asemenea, mulţi pescari aleg să îşi exercite hobby-ul, atât pe cont propriu, cât şi în cadrul diferitelor competiţii pescăreşti care se ţin de-a lungul anului. Aceşti pot prinde peşti precum crapul, carasul, plătica sau şalăul.

Cei care doresc să se aventureze cu barca pe lac, au această posibilitate: fie închiriază o barcă în partea de început a lacului, sau îşi aduc barca proprie. Trebuie ştiut că bărcile nu au voie să aibă motor cu ardere internă.

Aici este organizat anul concursul de triatlon  Bioeel Triatlon Challenege .

Peisajul este mirific, lacul fiind înconjurat de păduri. Datorită bogăției florei și faunei, precum și existenţei unor specii în cale de dispariție, zona a fost declarată arie protejată Natura 2000. Turiștii care fac drumeții în jurul laculului pot zări păsări precum acvila țipătoare mică, cristelul de câmp dar și mamifere ca ursul, căprioara sau mistrețul. Totodată, ei pot admira pădurile de foioase (stejar), dar şi diferiţi arbuşti şi flori.De asemenea, malul lacului poate fi folosită pentru camping.

Puteţi ajunge la baraj pe drumul judeţen DJ131.

Inchiriat bărci:

Octavian Patrascu, tel. 0740 548 017

GPS: 46.423263, 24.865857

Articole de pescuit

Magazinul de articole de pescuit Bömbi

Tel: 0748 071 718

GPS: 46.427839, 24.854685

Bozodi to 3

IMG 3081