regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

LACUL URSU,SOVATA

Monument unic al naturii  în  Europa, lacul Ursu, cel mai mare

lac sărat și helioterm din Europa, are o suprafață de 40.235 mp, o circumferință de 1 180 m și o adâncime maximă ce depășește 18 m.

Daca ar trebui mentionat un singur motiv pentru care statiunea Sovata isi merita renumele de  oaza curativa a batranului continent, acela este Lacul Ursu. Acest lac a fost format in urma unei alunecari de teren acum mai mult de un secol, iar prin calitatile acestuia a reusit sa puna Sovata pe harta Europei. Lacul Ursu si-a preluat renumele nu doar pentru superba zona de rezervatie naturala in care acesta isi intinde apele dulci la suprafata si sarate in adancime, ci si datorita caracterului sau unic de acumulare a energiei termice, fenomen singular in Europa cunoscut drept lac heliotermic.   Temperatura apei Lacului Ursu s-a redus în ultimele decenii, iar datorită scăldării, apa lacului s-a amestecat permanent, temperatura acestuia scăzând sub 40 C, iar astăzi nu ajunge la temperatura de altădată de 70 C. Un rol important a mai avut în scăderea temperaturii apei şi faptul că a scăzut şi cantitatea de apă dulce  care se varsa  în lac, astfel deci, cu cât este mai subţire stratul de apă dulce de pe suprafaţa lacului, cu atât este mai rece apa lacului. Valoarea cea mai înaltă a temperaturii este măsurată la început de sezon, în iulie, aceasta scăzând  semnificativ până la sfărşitul lunii august. Componentele chimice ale apei lacului sunt considerate superioare oricarui alt izvor cu apa sarata din statiunile balneare de pe teritoriul tarii.

In zona lacului este amenajat un strand deschis zilnic intre 10:00 si 18:00 cu pauza intre 13:00 si 15:00, moment in care iesirea din lac este obligatorie. In pauza se poate profita pentru cateva ore de odihna la soare sau pentru a lua masa in spatiile special amenajate.

http://www.lacul-ursu.ro/

ursu1

ursu2