regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Salina şi ştrandul sărat din Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita.

Salina se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus.

Una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa este Salina Praid ale carei inceputuri istorice dateaza din epoca romana. Salina Praid este situata in jud. Harghita, la 5 km de statiunea Sovata.

Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960, in mina Gh. Doja. In 1980, baza de tratament a fost mutata la "orizontul 50", care se afla la o adancime de 120m de la suprafata avand o latime de 20m, inaltime de 14m si lungime de mai multe sute de metri. Pe o distanta de 1250m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar în fata ochilor apare un adevarat orasel subteran,.  

Primul nivel, cel destinat turistilor, se întinde pe 1.300 de metri, iar cel care vine aici are parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard ,biblioteca, locuri de distractie si chiar o galerie retrasa, unde oamenii se pot ruga. Capela din salina a fost construita in anul 1993. De atunci, în fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati. Exista si un muzeu al minei de sare, o biblioteca si chiar o galerie a vinurilor, unde puteti degusta tot soiul de licori.

În vecinătatea salinei se află cel mai modern ştrand sărat artificial din ţară.

Tel info: 0266 240 200

http://www.salinapraid.ro/

strand1

strand3