regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Rhédey kastély körüli park és tér rendezése Erdőszentgyörgyön

A Rhédey kastély körüli tér rendbetételének költségfedezésére pályázott sikeresen Erdőszentgyörgy Önkormányzata a Kis-Küküllő LEADER Egyesület által kiírt pályázaton. Március 5-én, hétfőn írta alá Csibi Attila Zoltán Erdőszentgyörgy polgármestere Lidia Delia Bogdan, a gyulafehérvári Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) vezérigazgató helyettesével közösen, a vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést.
A 6674 négyzetméter nagyságú rendezvény tér és park létrehozásáról szóló pályázat célja elsősorban olyan központi tér létrehozása, ami illik a kastélyhoz, de emellett a település néhány aktuális gondjára is megoldást kínál: egy méltó rendezvény tér, valamint a központi parkolóhelyek hiányát fogja orvosolni. A tervek szerint a kastély körüli beruházás négy elemből tevődik össze: térkövezett felület, zöldövezet, barokk és angol kert (a kastély mögött) valamint parkoló helyek. Ezt a teret korhű kerítés védi majd, és megfigyelő kamerarendszer gondoskodik a beruházás védelméről.
Az elképzelés szerint a jelenlegi park megmarad, némi átalakításokkal. Egy szökőkút is részese lesz, illetve a veszélyessé vált idős fákkal is kezdeni kell valamit. A pályázat révén megnő a zöldövezet, ugyanis a Rhédey kastély melletti, illetve mögötti rész, teljesen füvesített, növényekkel beültetett lesz, amelyeken keresztült sétányok teszik majd lehetővé az egyik pontból a másikba való eljutást. A térkő és a több száz növény mellett, kerti bútorok (pad, szemetes kosár, világítótest, kerékpártartó, stb.) is helyet kapnak majd. A tervezők igyekeznek a környékre jellemző anyagok ötvözésére, így a fa és a kő kerül előtérbe. A létrehozott központi térre autóval nem lehet ezután behajtani. Az iskola épületével párhuzamosan 18 autónak és egy autóbusznak lesz lehetősége egyazon időben megállni. A megvalósíthatósági tanulmány értelmében a rendezvénytér létrehozására és a jelenlegi terület átalakítása több okból indokolt. Figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi kis parkban lévő, több évtizedes fák veszélyessé váltak, ugyanakkor ellehetetlenítik a Rhédey kastélyra való rálátást, ezért át kell alakítani. A turisták bevonzása fontos tényező a város életében, ezért a kastély látogatóinak biztosítani kell a minimális feltételeket, mint a biztonságos parkolóhely, valamint a járdák megléte. A felújított kastély és a körülötte lévő szép környezet jelenti a település turisztikai, kulturális értékeinek növelését, a lakosok életszínvonalának növekedése mellett.

Turisztikai látnivalók

 

Naptár

Repülőjegy

zboruri

Színház

teatru

Interaktív térkép

harta