regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Castelul Haller din Ogra

Castelul Haller din Ogra are o istorie impresionantă. Construit în secolul XVI, acesta a

fost, pe rând, în proprietatea mai multor familii nobiliare. În anul 1609 domeniile Sânpaul şi Ogra au intrat în posesia familiei Haller. Interiorul castelului Haller arăta odinioara orbitor de luxos. Camerele erau boltite, iar încăperile erau decorate cu stucătură şi pictură murală. Candelabrele erau aduse din Viena, iar mobilierul din lemn masiv din Paris. În acest edificiu deosebit a existat şi o capela romano-catolica privată în care slujeau călugări franciscani plătiţi şi ţinuţi de stăpânii castelului.

În secolul XX, după naţionalizare, au avut loc schimbări majore în castel, frumuseţea originală a fost distrusă în favoarea kitch-urilor impuse de noile timpuri.

Aici au fost adapostite, pe rand, o şcoala, un internat, sediul miliţiei şi Consiliul Popular. În 1950 clădirea a fost abandonată. Aşa a ajuns în ruină, castelul care pe vremuri era curtat de întreaga nobilime transilvaneană.

În anul 2007, castelul a fost cumpărat de la moștenitori de către un intreprinzator local care dorește amenajarea unei pensiuni cotată la trei margarete. Aceasta va avea 15 camere decorate si mobilate în stil antic, dar vor avea și dotări moderne (televizoare, aer conditionat, internet, televiziune prin cablu). La demisol va fi amenajată o cramă, iar în jurul castelului vor fi zone verzi. Noul proprietar se gândește chiar și la băi termale şi la o iesire la râul Mureş unde turiștii vor face plimbări cu barcile.

Telefon: 0747.049819

Web: http://castelhaller.ro/