regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Castelul Teleki din Dumbravioara

Castelul Teleki, construit în stil neobaroc, a servit ca reședință familiei de nobili

Teleki, una din cele mai bogate familii din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Contele Samuel Teleki a fost cancelar al Transilvaniei si fondatorul Bibliotecii Teleki din Targu Mures. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, întreg patrimoniul grofilor Teleki a fost distrus, dupa care a urmat naționalizarea, clădirea fiind transformată într-un liceu agricol.

Domeniul Teleki de la Dumbrăvioara cuprinde un conac, cu trei corpuri de clădire, un heleşteu şi terenuri cu o suprafaţă de 4,69 ha. A fost construit între anii 1759-1763 din dorinţa contelui Samuel Teleki (1739-1822). Clădirea are un parter spaţios, cu ferestre mari şi acoperiş înalt cu lucarne. Prezintă o deschidere amplă a spaţiului interior spre exterior, rezolvată prin corpurile laterale ce avansează în grădină.

Din fotografiile de epocă şi memoriile exploratorului Samuel Teleki reiese că reşedinţa era decorată aproape in intregime cu trofee de vănătoare, colţi de elefant, piei de lei şi peste 400 de artefacte, majoritatea aparţinănd triburilor Maasai şi Kikuyu. La petrecerile de vănătoare organizate de Samuel Teleki se spune că veneau căteodată şi căte trei, patru capete încoronate. Acesta fiind un apropriat al prinţului Rudolph, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, care a deţinut pentru scurt timp un castel in apropriere, la Gurghiu.

În prezent castelele Teleki din Gorneşti şi din Dumbrăvioara au fost retrocedate.