regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Castelul Bethlen din Boiu

În secolul al XVI-lea, pământurile de la Boiu se aflau în stăpânirea familiei Bethlen,

din ramura Balázs (+ 1536), familie care avea numeroase castele şi conace pe teritoriul Transilvaniei. Printre ele ar fi castelele din Criş, Beclean, Sânmiclăus şi Racoş. Azi castelul din Boiu este declarat monument istoric.

Castelul, care in zilele noastre este din nefericire o ruină, a fost construit în anul 1617 din dorinţa lui Bethlen Farkas, care a fost generalul oaştei voievodului  Transilvaniei, consilier al principelui Bethlen Gábor (1613-1629), comite al comitatului Târnava şi „arendator” al dijmei. Acesta reiese din inscripţia latină pierdută care a fost încastrată în zidul turnului de sud-est.

Clădirea propriu-zisă a castelului era construită în stil renascentist târziu, dar şi elemente ale barocului au fost prezente. Forma în plan este dreptunghiulară, fără curte interioară, cu patru turnuri poligonale, cu trei nivele la cele patru colţuri al castelului. În acea perioadă, reşedinţele nobiliare trebuiau să corespundă cerinţelor atât din punct de vedere al comodităţii, cât şi al apărării. Acoperişul clădirii centrale avea o pantă accentuată, faţada principală era separată de loggia cu arcade plate, încadrate între pilaştri cu capiteluri corintice, parapetul era din piatră, iar ancadramentele ferestrelor şi a uşilor ne arată stilul renascentist târziu. În demisol încăperile sunt boltite cu bolţi semicilindrice cu penetraţii.

În Revoluţia din 1848 castelul s-a deteriorat foarte mult. Între anii 1860-1870, construcţia familiei Bethlen din Boiu  a ajuns în proprietatea familiei Szentkereszti, după care a intrat în posesia statului şi s-a folosit ca depozit şi birouri. Încet, castelul începe să se distrugă şi să fie distrus. În anul 1970, râul Târnava Mare inundă castelul, parterul este umplut aproape în totalitate de noroi adus de apă şi cauzează avarii majore clădirii.