regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Castelul Bethlen din Cris

Castelul Bethlen din Cris este considerat cel mai frumos castel construit în stilul

Renașterii transilvanene. A fost construit între secolele XIV-XVII, servind ca resedință nobiliară fortificată. Incinta fortificată de plan pătrat, a fost întărită la colțuri cu bastioane circulare si cu un turn de intrare, numit Turnul Arcasilor. Cea mai veche parte a castelului este donjonul cilindric cu cinci niveluri, din care ultimul servea ca punct de observatie. În 1559 a fost construit un nou corp, care păstrează numeroase ancadramente sculptate de uși și ferestre, galeria cu arcade pe 15 coloane masive de piatra si scara de onoare.

In secolul al XVII-lea, Alexius Bethlen a întărit castelul cu bastioane înalte, poligonale la colturile incintei. Alexius Bethlen a contribuit și la decorarea sălilor: "palatul de aur", "turnul bastion de zi", "camera aurită", care erau bogat ornamentate cu blazoane, picturi, portrete, tapiserii si dispuneau de mobilier autentic. Pavilionul pentagonal avea peretii impodobiti cu imagini pictate. Curtea castelului era împodobită cu flori, iar în jurul complexului se întindea un parc englezesc.

Degradarea castelului s-a produs în urma nationalizarii, moment in care au fost confiscate toate obiectele de valoare, iar cele care nu prezentau interes au fost arse, castelul intrând astfel în gestiunea Sfatului Popular din Danes.

In 2007 castelul si parcul au fost restituite mostenitorilor familiei Bethlen, astfel in prezent edificiul incepe sa isi recapete vechea stralucire.