regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Cetatea Taraneasca din Saschiz

Cetatea tărănească ce domină și acum Saschiz-ul este încă o urmă a frământărilor

epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificația a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz și din alte șase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei. Și cetatea este opera comunității germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu în condițiile în care majoritatea fortificațiilor săsești au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul așezării.

Lucrările au început în anul 1347, după cum indica o inscripție de pe zidul de NV al cetății. Tot în zidul de incinta (inalt de 7-9 metri) au fost inserate și cele patru turnuri de colț și cele două de poartă, toate cu funcții de supraveghere și de apărare. Denumirile acestor turnuri  Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Pază, reflectă buna organizare a comunității. În interiorul cetătii se afla o capela, din care astăzi nu a mai rămas decat o ruină. Singura urmă intactă este fântâna adâncă de 65 de m care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, între incinta cetătii și centrul comunei Saschiz.              

Ca și stil arhitectonic, cetatea aparține perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata în secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperișul într-o singură panta și de gurile de tragere prevăzute cu o grindă din lemn care se putea roti pentru a putea înlesni ochirea cu ghiulele și arcuri de săgeți. Detaliile tehnice sunt însă depășite de frumusețea ruinei care își proiectează silueta fantomatică printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitând călătorii să-și elibereze imaginația printre zidurile ei.