regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

COMUNA BALAUSERI

Comuna Bălăușeri (în maghiară Balavásár, în germană Bladenmarkt) este situată la 18 km sud de Târgu Mureș, la 13 km de Sângeorgiu de Pădure, pe partea dreapta a brațului mijlociu a Târnavei Mici. Se află în centrul Depresiunii Transilvaniei, pe tărâmurile deluroase ale Podișului Târnavelor.

Bălăușeri este un nod rutier important și comuna satelor Agrișteu, Chendu, Dumitreni, Filitelnic și Senereuș.

Atracții turistice:

Biserica reformată construită conform planurilor lui Kós Károly .

Evenimente:

În fiecare an în prima jumătate a lunii martie, se organizează probabil cel mai renumit concurs de vinuri din Ardeal, Concursul Internațional de Vinuri din Bălăușeri.

Cazare:

Există două locuri de cazare importante, Complexul turistic ROMANTIKA și Motelul Kapusi

Meșteșuguri:

Mulți localnici se ocupă cu viticultura și vinicultura. Pe marginea drumului puteți cumpăra în funcție de perioada anului fructele nobile ardelenești, cum ar fi mere, nuci, alune, mure, frăguțe, afine și zmeură. Vânzătorii de la marginea drumului vă vor îmbia tot anul cu ceapă iar la intersecția drumului județean cu calea ferată puteți găsi mereu cozonac secuiesc.

Activități pentru timpul liber:

Vă puteți scălda sau puteți pescui în râul Târnava Mică. Puteți degusta vinuri. Puteți face cumpărături la piața din fiecare vineri din Bălăușeri.

În fiecare an la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie se ține la granița dintre localitatea Călimești și Bălăușeri Celebrarea Culesului Strugurilor. Vizitatorii pot să guste aici mustul proaspăt sau vinurile de anul trecut. Pe lângă programele distractive li se oferă o experiență culinară  extraordinară prin tradiționalul proțap.