regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Zona superioară a Târnavei Mici  cuprinde oraşele Sângeorgiu de Pădure, Sovata şi comunele Bălăuşeri, Fântânele , Veţca, Neaua, Ghindari, Chibed, Sărăţeni, Atid şi  Praid cu satele aparţinătoare.

Deoarece Sovata şi Praid sunt staţiuni turistice renumite, cu structuri proprii de informare şi promovare turistică în analiza şi prezentarea detaliată al potenţialului turistic al regiunii, din cele două localităţi au fost incluse doar obiectivele care constituie pilonul lor turistic.

harta

Comuna Bălăușeri (în maghiară Balavásár, în germană Bladenmarkt) este situată la 18 km sud de Târgu Mureș, la 13 km de Sângeorgiu de Pădure, pe partea dreapta a brațului mijlociu a Târnavei Mici. Se află în centrul Depresiunii Transilvaniei, pe tărâmurile deluroase ale Podișului Târnavelor.

Bălăușeri este un nod rutier important și comuna satelor Agrișteu, Chendu, Dumitreni, Filitelnic și Senereuș.

Detalii

Localitatea Chendu (în maghiară și germană Kend) era format mai demult din două sate: Chendu Mic și Chendu Mare.

Satul ce aparține de Bălăușeri se situează la 3 km de comuna sa, la 27 km sud-est de Târgu Mureș, la 16 km de Sângeorgiu de Pădure, pe partea stângă a pârâului Nădaș, pe drumul ce duce de la Târgu Mureș la Sighișoara.

Detalii

Localitatea Dumitreni se situează la 22 de km sud-est de Târgu Mureș, la 19 km de Sângeorgiu de Pădure, la 5 km de comuna sa Bălăușeri, pe partea stângă a râului Târnava Mică.

Detalii

Agrișteu se situează la 19 km sud-est de Târgu Mureș, la 19 km de Sângeorgiu de Pădure, la 3 km de comuna sa Bălăușeri, pe partea stângă a râului Târnava Mică.

Detalii

Filitelnic se situează la 29 km sud-est de Târgu Mureș, la 19 km de Sângeorgiu de Pădure, la 6 km de comuna sa Bălăușeri, pe partea stângă a râului Târnava Mică.

Detalii

Senereus se situează la 36 km sud-est de Târgu Mureș, la 26 km de Sângeorgiu de Pădure, la 13 km de comuna sa Bălăușeri, pe partea stângă a râului Târnava Mică.

Detalii

Localitatea Fântânele se situează pe drumul dintre Târgu Mureș și Sovata, la 21 km de Târgu Mureș, la 6 km de Sângeorgiu de Pădure, pe partea dreaptă a Târnavei Mici.

Este comuna satelor aparținătoare Viforoasa, Călimăneşti, Bordoşiu, Cibu, Roua.

Detalii

Călimănești se situează la 23 km sud-est de Târgu Mureș, la 36 km de Sighișoara, la 9 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Fântânele, pe partea dreaptă a Târnavei Mici.

Detalii

Viforoasa se situează la 23 km sud-est de Târgu Mureș, la 3 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Fântânele, la vărsarea pârâului Viforoasa în Târnava Mică.

Detalii

Roua se situează la 28 km sud-est de Târgu Mureș, la 10 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 10 km de comuna sa Fântânele, în valea îngustă a pârâului Roua.

Detalii

Bordoșiu se situează la 24 km sud-est de Târgu Mureș, la 9 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 4 km de comuna sa Fântânele, la ieșirea din valea pârâului Vețca.

Detalii

Ciob se situează la 35 km sud-est de Târgu Mureș, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 7 km de comuna sa Fântânele.

Detalii

Vețca se situează la 28 km sud-est de Târgu Mureș, la 15 km de Sângeorgiu de Pădure, de-a lungul unei depresiuni de văi, pe zona de întâlnire a Târnavei Mici cu Târnava Mare, în locul de izvorâre a pârâurilor Vețca și Jacodu. Localitatea este comuna satelor Sălașuri și Jacodu.

Detalii

Sălașuri se situează la 35 km sud-est de Târgu Mureș, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Vețca.

Detalii

Jacodu Sălașuri se situează la 11 km nord de Sighișoara, la 42 km sud-est de Târgu Mureș, la 19 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 4 km sud-est de comuna sa Vețca, în locul de izvorâre a pârâului Jacodu. Cu mașina proprie se poate ajunge aici pe drumul 134, în direcția Fântânele.

Detalii

Neaua se situează la 22 km sud-est de Târgu Mureș, la 9 km de Sângeorgiu de Pădure, pe malul pârâului Neaua, la unirea celor două izvoare ale sale.

Localitatea este comuna satelor Vădaș, Sânsimion, Rigman și Ghinești.

Detalii

Vădaș se situează la 23 km sud-est de Târgu Mureș, la 6 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Neaua.

Localitatea se află pe una din văile de pe malul drept al Târnavelor, fiind prima așezare de pe brațul acesta al râului, pe lângă care se  întinde drumul ce leagă valea Târnavelor de la Neaua cu  valea Nirajului până la Miercurea Nirajului.

Detalii

Sânsimion se situează pe valea solitară a Târnavei Mici, pe drumul care leagă Neaua cu Miercurea Nirajului, la 6 km de Miercurea Nirajului, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 2 km de comuna sa Neaua.

Detalii

Rigman se situează la 13 km de Sângeorgiu de Pădure, la 7 km de Miercurea Nirajului și la 4 km de comuna sa Neaua, întinzându-se pe ambele părți ale drumului județean 135A care leagă comuna Neaua cu Miercurea Nirajului.

Detalii

Localitatea Ghinești se situează în valea pârâului Abod, la 24 de km sud-est de Târgu Mureș, la 13 km de Sângeorgiu de Pădure, la 7 km de Miercurea Nirajului și la 4 km nord-est de comuna sa Neaua. Satul este locuit din timpuri străvechi.

Detalii

Oraşul Sângeorgiu de Pădure se află în partea de est, sud-est a judeţului Mureş, pe cursul râului Târnava Mică, la 25 km de oraşul Sovata şi 42 km de municipiul Tîrgu-Mureş, pe ambele maluri ale râului, înconjurat de dealuri şi păduri. În oraș, putem ajunge pe mai multe căi: pe drumul internațional E60 de la Sighișoara sau de la Tîrgu Mures, pîna la Bălăușeri, apoi DN 13 A, pâna în Sângeorgiu de Pădure. De la Sângeorgiu de Pădure  două drumuri duc spre Cristurul Secuiesc: DJ136 prin Bezid,  respectiv DJ135 prin Bezidul Nou şi Atid.

Detalii

Bezid (în maghiară Bözöd, în germană Besendorf) se situează pe valea pârâului Bezid, la 32 de km sud-est de Târgu Mureș și la 7 km de comuna sa Sângiorgiu de Pădure.

Detalii

Ghindari

Ghindari se situează la 10 km nord-est de Sângeorgiu de Pădure, pe malul stâng al Târnavei Mici, pe drumul spre Sovata. Satul se află la înălțimea de 380 m deasupra nivelului mării.

Ghindari este comuna și cuprinde satele Ceie, Trei Sate, Abud și Solocma.

Detalii

Trei Sate se situează la 5 km nord-est de Sângeorgiu de Pădure, pe malul stâng al Târnavei Mici, pe drumul spre Sovata. Satul se află la înălțimea de 380 m deasupra nivelului mării.

Localitatea a luat naștere în 1950 prin unirea satelor Hotești, Cioc și Ștefănești, și aparține comunei Ghindari.

Detalii

Abud se situează la 13 km de Sângeorgiu de Pădure și la 3 km nord de comuna sa Ghindari în valea pârâului Abud.

Detalii

Ceie se situează la 19 km de Sângeorgiu de Pădure și la 11 km de comuna sa Ghindari, la 7 km de Trei Sate, în valea pârâului Ceie.

Detalii

Solocma se situează la 13 km  nord-est de Sângeorgiu de Pădure și la 8,5 km de comuna sa Ghindari, la întâlnirea dintre pârâul Șiclod și Frumoasa pe valea cu același nume.

Detalii

Chibed se situează pe drumul ce leagă Târgu Mureș de Sovata, la 16 km de Sângeorgiu de Pădure, la 10 km de Sovata, renumitul oraș termal. Potrivit scrierilor lui Orbán Balázs ,,Chibed este satul cel mai mare și cel mai frumos din Mureș”.

Chibed este casa culturilor de ceapă roșie.

Detalii

Sărățeni se situează pe drumul ce leagă Târgu Mureș de Sovata, la 21 km de Sângeorgiu de Pădure, în vecinătatea orașului termal Sovata, renumitul oraș termal, ultima așezare a regiunii Sóvidék înspre vest.

Detalii

Atid se situează la 22 km nord de Cristuru Secuiesc, la 23 km de Sângeorgiu de Pădure, la întâlnirea pârâurilor Cușmed și Firtos pe valea lărgită a bazinului.

Localitatea este comună și cuprinde 5 sate: Atid, Crișeni, Șiclod, Cușmed și Inlănceni.

Detalii

Crișeni se situează la 30 km nord de Cristuru Secuiesc, la 15 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 7 km de comuna sa Atid, în valea pârâului Cușmed.

Detalii

Șiclod se situează la marginea ținutului Sóvidék, pe valea pârâului Șiclod, aparținând de bazinul colector al Târnavei Mici.

Se poate ajunge la Șiclod din trei direcții:

Detalii

Localitatea Cușmed se situează la 24 de km de Cristuru Secuiesc, la 25 km de Sângeorgiu de Pădure, lângă pârâul Cușmed.

Detalii

Inlăceni se situează în bazinul colector al Târnavei Mici și Târnavei Mari, în județul Harghita, la poalele muntelui Firtos înalt de 1062 de m.

Localitatea se află la 18 km nord-est de Cristuru Secuiesc, la 35 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 7 km de comuna sa Atid.

Detalii