regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Obiceiurile sau rituri de trecere

Naşterea şi botezul

În trecut erau mai multe familii cu copiii mulți decât astăzi, când o familie are în medie 2-3 copii.

Femeia aflată în această stare binecuvântată devine centrul atenției tuturor. Cei din jurul său au grijă de ea și o răfață. Localnicilor le place să prezică ce nume va avea micuțul. Se zice că dacă burtica mamei e ascuțită, va naște un băiat, dacă în schimb este rotundă, atunci va aduce o fetiță pe lume. Aceste preziceri însă nu se adeveresc mereu.

În prezent nașterea are los la spital. În următoarele șase săptămâni, tânara familie este vizitată de prieteni și rude. Mai demult se ducea un coș plin cu mâncare gătită acoperită cu un prosop. Astăzi se dăruiesc haine pentru bebeluș, obiecte uzuale (scutece, biberon, etc.), sau torturi, prăjituri, sucuri.

Un alt eveniment important este botezul, care are loc la biserică. În urma acestuia copilul devine membru al parohiei. La botez sunt invitați rudele apropiate și prietenii apropiați. În registrul de botezuri se pot scrie și mai mulți nași, dar nașul și nașa sunt aceia în brațele căruia este boteza copilul. Printre obligațiile nașilor se află și îmbrăcarea micuțului înainte de botez. Botezul se face de obicei până la vârsta de un an. Preotul botează copilul, și îl înscrie în registrul de botezuri. O dată ajunși acasă există obiceiul de a spune Am dus un păgân și am adus un creștin.

Botezul se ține de obicei sâmbăta. După slujba religioasa urmează petrecerea și aducerea de cadouri copilului.