regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Confirmarea

Confirmarea este ritualul religios, cu depunerea de jurământ, prin care răspundem la chemarea lui Dumnezeu după botez. Cei confirmați pot lua și ei parte la sfânta taină a împărtășaniei (euharistie). Depunerea jurământului se pregătește cu doi ani înainte, timp în care preotul îi pregătește pe cei mici care se confirmă și pe cei mari care se confirmă pentru acest pas important.

Pregătirea are loc prin intermediul orelor de catehism, care au loc sâmbătă după masa. Cei mare care se confirmă au un loc separat în biserică: banca fetelor urmează după cea a femeilor, iar banca băieților este ultima din băncile copiilor.

Sarcina celor care se confirmă este aceea de a frecventa biserica, și de a aranja biserica și împrejurimile sale cu o săptămână înainte de această sărbătoare. În ziua cea mare, în Duminica Floriilor cei care se confirmă se adună la lăcașul sfânt, intrând în biserică împreună cu pastorulor lor. În urma preotului merg fetele, apoi băieții, în funcție de mărime. Credincioșii îi așteaptă în picioare, în fața lor având loc chestionarea și depunerea jurământului.

La luarea primei împărtășanii, celor tocmai confirmați li se alătură părinții și nașii. Conform tradiției băieții și apoi fetele sunt împărtășiți. După depunerea jurământului fetele sunt considerate domnișoare, iar băieții domnișori. Fetele pot sta acum în banca domnișoarelor, iar băieții se pot așeza în banca bărbaților.

Cu această ocazia festivă se oferă de obicei un cadou bisericii și familiei preotului.

În trecutul apropiat confirmarea era o sărbătoare în familie, astăzi în schimb este ocazie festivă mare, unde se invită rude, cunoștințe și prieteni la masă. Înainte de prânz invitații dau sărbătoritului cadourile aduse.

Confirmarea