regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Casatoria

Mai demult existau o multitudine de obiceiuri legate de pregătirea zestrei. Astăzi nu se mai țin aceste obiceiuri, iar fata de măritat cumpără lucrurile necesare noii vieți. Rareori se găsesc lucruri pregătite în casă în trusoul fetei, și asta doar în cazul în care fata are părinți sau bunici mai în vârstă.

După logodnă urmează nunta, care cuprinde starea civilă și slujba religioasă, iar apoi petrecerea.

În comparație cu nunțile din trecut cele de astăzi nu mai au loc acasă ci la casa de cultură. Intermediarii sunt domnișorii de onoare (perechile domnișoarelor de onoare) și gazdele. Cu două săptămâni înainte de nuntă, cei doi domnișori de onoare îmbrăcați în costume secuiești și cu sticla de pălincă în mână merg din casă în casă pentru a chema pe toată lumea la evenimentul festiv. Azi se dau și invitații scrise. În duminica următoare merg cei doi domnișori de onoare în vizită la cei invitați, pentru a lua la cunoștință cine a acceptat invitația și cine nu.

Ziua cea mare are loc de obicei sâmbăta, pentru care familia împreună cu ajutoarele se pregătesc cu două zile înainte. În ziua nunții invitații miresei se adună la casa fetei, iar cei ai mirelui la casa feciorească (sau la casa de cultură). Înainte de a porni de la casa feciorească, mirele își ia rămas bun de la părinți. După negocierile amuzante de la casa fetei, mirele cere iertare. Cerutul fetei cade în sarcina nașului mare. Gazda care dă mireasa, nașa mică, aduce prima dată o fetiță afară, apoi o bătrână, și abia la urmă mireasa. Apoi aceasta își ia rămas bun de la părinți și pornesc la semnalul domnișorului de onoare sau a nașului mare spre biserică, pentru a spune DA. În fața alaiulului acompaniat de muzică merg domnișorii și domnișoarele de onoare, în spatele lor fiind mireasa cu nașii mici și apoi mirele cu nașii mari urmați de nuntași.

În biserică lângă miri stau nașii și domnișorii de onoare în jurul mesei de altar. După ceremonia religioasă, tânăra pereche merge împreună spre casa de cultură, urmată de nași. Acum se poate bloca drumul, iar nuntașii trebuie să răspundă la întrebarea celor care blochează drumul, care după ce primesc un răspuns și o răsplată (prăjitură și băutură) eliberează alaiul. Privitorii de pe marginea drumului sunt serviți cu prăjitură și băutură.

După toate acestea poate să se ia masa, formată din trei feluri: aperitiv, supă și felul principal. Aperitivul se află deja pe masa oaspeților când aceștia ajung, supa și felul principal fiind servite de domnișorii de onoare și de ajutoare. Domnișorul de onoare spune o rugăciune de mulțumire pentru masă și urează poftă bună invitaților. După cină se servesc prăjiturile și vinul.

Mai demult înainte de dansul miresei, tinerii nu aveau voie să danseze împreună. Astăzi pot și ei să danseze, dar nu pot să fie invitați la dans de către străini. Banii sunt strânși înainte de dansul miresei, strigându-se suma dăruită de fiecare invitat. În prezent, gazdele îi adună, invitații putând să le dea banii până la dansul miresei.

În jurul miezului nopții are loc dansul miresei. În timpul acestuia se poate fura mireasa și mirele. În cazul în care unul din miri este furat, nașii trebuie să îndeplinească sarcini amuzante pentru răscumpărarea miresei sau a mirelui. De prevenirea furtului din timpul dansului se ocupă nașii, domnișoarele și domnișorii de onoare.

Dansul miresei este anunțat de către nași prin chemarea: Mireasă de vânzare!, în timp ce adună într-un coș banii dați pentru a dansa mireasa. Dansul propriu zis constă doar în câțiva pași. Azi se obișnuiește să îl danseze și pe mire. Ultimul care dansează cu mireasa este mirele, după care pleacă acasă. Mireasa își schimbă rochia – în trecut obișnuiau să îi prindă și părul într-un coc – și cu ajutorul nașilor numără banii primiți.

După ce se întorc la petrecere, noua doamnă împreună cu soțul ei merg de la invitat la invitat, oferindu-le tort și pălincă (astăzi nu se mai procedează așa mereu, având în vedere că toată lumea este servită din tortul miresei).

Petrecerea ține până dimineață. În zori de zi se servește micul dejun. Invitații care pleacă primesc de la proaspeții însurăței prăjitură și pălincă.Casatoria