regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Conacul Simén din Călimănești

Anul construcției conacului Simén nu este cunoscut. În perioada incursiunilor lui Orbán

Balázs se mai puteau admira în Călimănești cele mai mari clădiri: conacul Henter și conacul Simén (conacul Henter a fost demolat în 1919). În conacul familiei Simén au fost oaspeți și Petőfi și Jókai. Petőfi a luat cina aici în 30 iulie 1849 în drumul spre Cristuru Secuiesc. Potrivit legendei poetul pătimaș și-a petrecut o parte a ultimelor zile din viață sub dudul bătrân din curtea conacului.

Despre renovarea interiorului conacului Simén aflăm din scrierile lui Jókai Mór:,, Pereții acoperiți din tavan până în podea cu  tablouri și picturi în ulei prestigioase, precum și sculpturi în oțel unice, cu mașinăriile vechilor ceasuri rococo, cu înfloriturile specifice pe mesele striate cu mahon și fildeș, cu piedestale din marmură colorată, în hol ogarii preferați, care erau pentru existența domnilor ardeleni accesoriile de nelipsit, la fel ca pentru spanioli mantaua; păsări cântătoare în colivii mari; mai mult o colecție de unicate cu adevărat interesantă, relicve antice, statui antice, arme unice, mecanisme de ceas și numismatică, monedele fiind strânse din generație în generație de fiecare familie ardelenească. Printre toate acestea se află o carte de rugăciuni medievală de mare importanță, în care în fața fiecărui paragraf se pot vedea copii ale unor gravuri în oțel care aparțin unora din cei mai mari artiști ... mai mult lavoarul de argint al lui Barcsay Ákos ... Partea din spate a casei domnești se termină într-o seră, care este plină de plante tropicale înconjurate de portocali și lămâ, a căror ramuri încă sunt în floare sau pline de rod auriu. ”

Vizita personalităților Petőfi și Jókai a fost imortalizată pe peretele conacului printr-un placaj de marmură. Sub conac există o pivniță de vinuri, care poate fi vizitată. După renovarea și amenajarea conacului acesta va funcționa ca pensiune și va putea fi vizitat de turiști.

GPS: 46.412651, 24.730858

 MG 9054