regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Scoala monument din Sarateni

Școala din Sărățeni cuprinde două clădiri. Clădirea mai mare a fost construită în anul

1881 pe baza planurilor arhitectului regelui maghiar, Margitai Gábor. Clădirea în sine este un conglomerat fericit între arhitectura de secesiune și cea populară. Construită complet din lemn clopotnița din care se anunțau pauzele la școală a căzut victimă războiului. În acea perioadă școala avea trei clase mari și două locuințe pentru învățători. Mai târziu una din clase a fost împărțită în două, cele două locuințe ale învățătorilor și-au pierdut și ele scopul original și au fost amenajate ca clase. În cadrul instituției au construit în 1910 o altă clădire ca locuință pentru cantor. În urma privatizării, clădirea a devenit inițial grădiniță, aparținând cu trei clase școlii. În ultimii ani s-au ridicat o poartă secuiască și un gard și în 2014 s-a finalizat înlocuirea geamurilor.  Conducerea școlii plănuiește renovarea clopotniței pe baza unei licitații.

Școala poate fi vizitată tot anul. Podeaua din lemn, clasele în stil vechi dau instituției o atmosferă specifică deosebită.

Pentru a vizita școala trebuie să anunțați telefonic cu cel puțin o săptămână înainte.

Director: Gagyi Erzsébet Ildikó, tel. +40-741611363, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

GPS: 46.561561, 25.009078

IMG 7297

iskola.2