regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Monumentul satului inundat din Bezidul Nou

Satul de pe atunci se întindea la 5 km est de Sângeorgiu de Pădure de-a lungul râului

Cușmed, fiind amintit prima dată în documente în anul 1566.

În urma construirii barajului în 1990, satul Bezidul Nou cu cele două biserici ale sale a fost inundat. Strămutarea însă a început cu mult înainte, locuitorii satului fiind mutați în Sângeorgiu de Pădure și satele din vecinătate.

Bezidul Nou a fost încă din secolul al XVII-lea unul din locurile principale pentru sabatarienii din Ardeal. Aici au trăit ultimii sabatarieni ardeleni, până în 1868 când au trecut la religia iudaică.

Satul a avut o biserică încă din Evul Mediu, faimoasă pentru Madona sa. În locul ei s-a construit în 1740 o biserică din lemn, și apoi în 1784 una din piatră. Astăzi biserica romano-catolică împreună cu cea unitariană stau sub apă.

Bisericile inundate (catolică și unitariană) au fost pe an ce trece într-o condiție tot mai rea, până când în 2014 biserica catolică devenită un simbol al demolării satului s-a prăbușit și ea.

Biserica ortodoxă, a cărui construcție a început în 1939, nu a fost niciodată finalizată, fiind demontată în 1990 înainte de strămutare.

Pe monumentul ridicat în 1995 de către Sükösd Árpád se află următoarea inscripție:

"Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case răspândite prin lume îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat si l-au inundat. Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios –în care au trăit laolaltă exemplar familii de diferite naţionalităţi şi credințe, în deplină înțelegere și bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni au muţit pentru totdeauna. Fie ca acest loc să rămână simbolul toleranţei între religii".

Monumentul războiului mondial  a fost scos din apă în 1996 și mutat în apropierea monumentului lui Sükösd Árpád.

În fiecare an, în prima sâmbătă din august, locuitorii de atunci a satului țin o reuniune, sărbătorind unicitatea Bezidului Nou dată de conviețuirea armonioasă a celor patru religii: catolici, ortodocși, unitarieni și sabatarieni secui.

GPS: 46.424487, 24.918655

Secolul XVI a fost unul al marilor reforme religioase, inclusiv în Ardeal. În acele perioade tulburi se naște și secta sabatarienilor. Cu o istorie unică, originalitatea comunității din Bezidul Nou era dată în primul rând de diversitatea sa. Acum un secol, comunitatea nu depășea 700 de suflete. În rândul ei trăiau însă nu mai puțin de patru tipuri de credincioși: catolici, unitarieni, greco-catolici și ultimii enoriași sabatarieni.

 "Satul Bezid" este amintit prima dată în documentele din anul 1566. Încă din evul mediu, in 1740, în sat s-a construit o biserica din lemn, iar mai târziu în 1784 o biserică din piatră.

Microdepresiunea în care se afla acest sat înfloritor trebuia inundată iar oamenii strămutaţi la bloc, în Sângeorgiu. În 1994 apa cea mare a venit repede şi a umplut satul şi uliţele, a dărâmat casele  şi a inundat cele două lăcaşe de cult, catolic şi unitarian. Acoperişul turlei a căzut în 2014. Tot aici in 1939 a început construcția unei biserici ortodoxe , care nu a fost finalizată.

Sub lac zac de  prin vara lui '88 o suta de case, un dispensar si o grădiniţă. Încă mai exista neacoperită de ape doar biserica reformată, construia pe un deal.

Pe singurul zid ce a rămas dintr-o casă, a fost așezată în 1995, o placă memorială pe care este inscripționat:

„Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foștii locuitori ai celor 180 de case răspândite prin lume îl plâng și azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat și l-au inundat. Astfel au desființat o comunitate unică din punct de vedere istoric și religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naționalități și credință, în deplină înțelegere și bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor și ale sabatarianilor ardeleni s-au muțit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranței între religii”.

An de an, în august, foștii bezideni se întâlnesc pentru a ține o slujbă de comemorare la monumentul ridicat, în 1995, în amintirea așezării de sub ape.

GPS: 46.424487, 24.918655

Bozodi to 3

DSC 5741