regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Cimitirul vechi din Viforoasa

În Viforoasa se găsește cel mai interesant cimitir vechi din zonă,  inscripțiile pietrelor

de mormânt decorate provenite din satele secuiești aparținând primului strat. În timp ce în multe localități foloseau monumente funerare din lemn sau cruci, în cimitirul din Viforoasa încă de la sfârșitul anilor 1700 au apărut pietrele funerare din gresie.

La începutul anilor 1800 cunoscătorii de carte din zonă au transmis memoria ștearsă a acestuia printr-o reformare minimă, iar începând cu anul 1840 Menyhárt Károly a adus meșteșugul sculptării pietrelor funerare la perfecțiune. Creațiile sale înfățișează arta populară și folclorul perioadei respective, mai mult putem chiar să vedem primele creații figurative din sat ale acestui precursor al fotografului: în unele cazuri a sculptat în piatră cu uneltele sale fața celui trecut în neființă.

În ultimii ani, Asociația Pro Havadtő (Pro Viforoasa) a reamenajat pietrele funerare vechi din cimitir, astfel că pe inscripțiile a mai mult de 400 de morminte se desfășoară în  fața ochilor noștri istoria localității. Pietrele funerare, versurile și inscripțiile ingenios sculptate vorbesc despre legături de familie, de apropierea socială dintre oameni, de rata a imortalității în rândul copiilor ridicată, de ocupații, de sentimentele oamenilor de demult și de viziunea lor asupra lumii. În vârful dealului din cimitir  se văd urmele tranșeelor din al Doilea Război Mondial, de unde se deschide în fața noastră o priveliște asupra văilor Târnavei Mici.

GPS: 46.433951, 24.800997

02 hatoldal

IMG 2124