regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Muzeul etnografic Fulop Denes din Ghindari

Muzeul etnografic Fülöp Dénes își așteaptă vizitatorii în cea mai veche clădire din

Ghindari. Materialul colecției a fost adunat în 1972, fiind păstrat pentru un timp în casa de cultură din localitate,  apoi mutat în așa numita Casa Dózsa, care era potrivită pentru acest scop din toate punctele de vedere: pereții clădirii sunt monumentali, iar cele cinci încăperi cu tavan arcuit au făcut posibilă împărțirea colecției.

Materialul expus a fost adunat de profesorul de  atunci, Fülöp Dénes, care împreună cu copiii strângea în mod constant țesături, statui și oale. În urma morții lui, soția sa a preluat administrarea instituției.

Cel mai interesant material al muzeului o reprezintă creațiile olarilor din Ghindari.

Despre olăritul din Ghindari există mențiuni încă din secolul al XVI-lea. În anii 1800 existau 120 de olari care își făceau meșteșugul în Ghindari. Aceștia realizau vase și obiecte pentru felurite scopuri, dar în primul rând erau maeștri la oalele de gătit. Au observat, ce fel de vase sunt necesare în funcție de timpurile în care trăiau, și au luat în considerare regiunea în care căruțașii duceau marfa. Astfel creațiilor olarilor din Ghindari au ajuns în locuri îndepărtate. Printre acestea se numără și lucrări ale faimosului sculptor Vass Áron, în special reprezentări ale animalelor sau ale vieții de zi cu zi. O dată cu scăderea reputației ceramicii, ca obiect de uz casnic, și a naționalizării pădurilor (neexistând lemn pentru foc) olăritul din Ghindari a intrat în declin. Altfel spus olăritul și-a pierdut sensul existenței. Condițiile de viață noi, industrializarea în creștere au favorizat dispariția meșteșugurilor populare străvechi.

Sculpturile populare le găsim în vecinătatea lacului realizate de artiștii profesioniști, pictorul originar din Ghindari Kusztos Endre și sculptorul Suba László.

Într-una din încăperile muzeului se află sala memorială a lui Dózsa György.

Muzeul nu are un program de vizită, dar doamna profesor Fülöp Irén, care locuiește lângă clădire, vă poate oferi oricând un tur al colecției.

Tel: 0265 584019

GPS: 46.503321, 24.922010

IMG 3454

IMG 3485