regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Muzeul pălăriilor din paie din Crișeni

Muzeul pălăriilor din paie din Crișeni și-a deschis porțile vizitatorilor în 21 iulie 2001 în

împrejurări sărbătorești. Ideea deschiderii unui astfel de muzeu a luat naștere cu câțiva ani înainte. Mulțumită sprijinului acordat de Centrul cultural al județului Harghita acest plan s-a materializat în decursul câtorva ani. Localnicul Szőcs Lajos, a cărui familia s-a ocupat cu împletitul pălăriilor din paie, a cumpărat o casă tradițională crișenească și a renovat-o pentru a găzdui muzeul.

Ca orice alt meșteșug tradițional, și împletitul pălăriilor de paie a început să intre în declin în ultimii ani, acesta fiind în primul rând impulsul de a înființa o astfel de instituție.

În prima încăpere a muzeului sunt expuse tipuri de pălării create și purtate în țară, împreună cu mașinăriile folosite în producția pălăriilor mai demult, iar într-o altă cameră cei interesați pot să vadă și decorațiuni sau obiecte de paie. Colecția muzeului cuprinde nu doar pălării de paie ci și o serie de pietre minunate, care sunt expuse în curte. Pietrele se află în starea lor originală, natura șlefuindu-le și sculptându-le de-a lungul a sute de ani de pentru a le da forma pe care le au astăzi. Uitându-vă atent la ele puteți descoperi forme de animale, portrete, ba chiar și șapca lui Lenin poate fi văzută aici.

În curtea muzeului mai există o curiozitate care să capteze atenția vizitatorilor, întrucât încă de la înființarea muzeului mici săgeți indică numele localităților, de unde au venit vizitatori să îi calce pragul.

Contact: Criseni Nr. 229,

Tel. 004-0266-226016, 226306

GPS: 46.417202, 24.972023

IMG 7607

IMG 7608