regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A Zeyk család udvarháza

A XVI. századi udvarházhoz különálló gazdatiszti lakás is tartozott,

melynek lekontyolt tetőformája barokk formát mutatott.
1599-ben, amikor Mihály vajda emberei Kornis Farkast meggyilkolják második felesége Bethlen Krisztina és lánya Kornis Ilona a Zeyk- uradalomban tartózkodott. Bethlen Krisztinát egy főúr meggyilkolja, hogy az asszony kincseit megszerezhesse. Az utólagos feljegyzések ezért azt a szobát, ahol a gyilkosságot elkövették, vörös szobának hívták. Kornis Farkasnak a lánya, Kornis Margit férjhez megy Rhédey Jánoshoz. Így részben házassága révén is, de főképp Bethlen Gábor adománya révén nyeri el Rhédey János az erdőszentgyörgyi birtokot.
1903-ban szerepel utoljára Erdőszentgyörggyel kapcsolatban a Zeyk család neve - Zeyk Katalin -, ugyanis a család Kolozsvárra költözött. A Zeyk kúriát az állam 1912-ben megvásárolja. A két világháború között itt volt a polgármesteri hivatal, az állatorvosi rendelő és az adószedő hivatal. A Zeyk-udvarház udvarán épült 1934-1936-ban az általános iskola.
Átalakítások után a Zeyk-kúriában egészségügyi magánrendelők, a fogászati rendelő, fogászati laboratórium és napközi otthon működik.
Az épület alatt terjedelmes pincegaléria van. A legenda szerint itt egy kaszás verem is létezett, amelybe a ház pallosjoggal rendelkező urai az elitélteket dobták.

GPS: 46.431350, 24.839450