regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A keresdi Bethlen-kastély

A keresdi Bethlen-kastélyt a legszebb erdélyi reneszánsz stílusban épült kastélyként tartják számon. A X-XVII. századokban épült, és erődített nemesi lakóhelyként szolgált.

A négyszög alapú erődített belső részt a sarkoknál kerek bástyákkal és az ĺjászok Tornyának nevezett kaputoronnyal erősítették meg. A kastély legrégebbi része a kerek öregtorony, amely számos díszesen faragott ablak- és ajtókeretet őriz, a 15 erős kőoszlopon támaszkodó boltíves loggia és a díszfeljáró.

A XVII században Bethlen Elek főispán a sarkokon sokszögű, magasított bástyákkal erősítette meg a kastélyt. Bethlen Elek a termek díszítéséhez is hozzájárult: az „aranypalotát”, a „nappali toronybástyát”, az „aranyozott szobát” gazdagon díszítették címerek, festmények, portrék, kárpitok és korhű bútorok. Az ötszögletű pavilon falait festett képekkel díszítették.

A kastély rongálódása az államosítás folytán következett be, amikor valamennyi értéktárgyat elhordták a kastélyból, ami megmaradt, azt elégették, a kastély pedig a Dánosi Néptanács kezelésébe került.

2007-ben a kastélyt és a parkot visszaszolgáltatták a Bethlen családnak, így jelenleg az épület kezdi visszanyerni régi ragyogását.