regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A sáromberki Teleki-kastély

A neobarokk stílusban épült Teleki-kastély a XVIII-XIX. századi Erdély leggazdagabb családjainak egyike, a Teleki nemesi család lakóhelyeként szolgált.

Teleki Sámuel gróf Erdély kancellárja és a marosvásárhelyi Teleki Téka alapítója volt. A második világháború után a Teleki grófok teljes vagyona megsemmisült, majd következett az államosítás, az épületet pedig mezőgazdasági szakközépiskolává alakították.

A sáromberki Teleki birtok egy három szárnyból álló udvarházat, egy halastavat és 4,69 ha kiterjedésű területet foglal magában. Az 1759-1763 közötti időszakban épült, Teleki Sámuel gróf kívánságára (1739-1822). Az épületnek tágas földszintje van, nagy ablakokkal, és magas tetőrésze tetőablakokkal. A belső rész tágasan nyílik a külső rész felé, a kertbe nyúló oldalsó szárnyak révén.

A korabeli fényképek és Teleki Sámuel kutató megemlékezései szerint a lakóházat majdnem teljes egészében vadásztrófeák, elefántagyarak, oroszlánbőrök és több, mint 400 artefaktum díszítik, amelyek nagy része a Maasai és Kikuyu törzsekkel kapcsolatos. A Teleki Sámuel által szervezett vadászatokra olykor három, négy királyi fenség is részt vett. Rudolf főhercegnek, az Osztrák-Magyar trón várományosának közeli barátja volt, aki rövid ideig a görgényszentimrei-kastélyt birtokolta.

A gernyeszegi és a sáromberki kastélyt visszaszolgáltatták a tulajdonosoknak.

Fénykép. Teleki-kastély, Séromberke