regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A marosugrai Haller-kastély

A marosugrai Haller-kastélynak lenyűgöző története van. A XIV. században épült kastély rendre több nemesi család tulajdonában állt.

1609-ben a kerelőszentpáli és a marosugrai uradalmak a Haller család birtokába kerültek. Hajdan a Haller-kastély belseje vakítóan fényűző volt. Bolthajtásos szobák voltak, a termek pedig fali és mennyezeti freskókkal díszítettek. A csillárokat Bécsből hozatták, a tömör fából készült bútorokat pedig Párizsból. Ebben a különleges épületben működött egy római-katolikus magánkápolna is, amelyben a kastély tulajdonosai által fizetett és eltartott ferencesrendi szerzetesek szolgáltak.

A XX. században, az államosítás után, nagy változás állt be a kastélyban, az eredeti tik díszítéssel és szépségét tönkretették az új idők által kikényszerített giccsekkel.

A kastély adott otthon, rendre, az iskolának, bentlakásnak, a nemzetőrség székhelyének és a Néptanácsnak. 1950-ben az épület elhagyatott lett. ĺgy lett romhalmaz a kastélyból, amelynek a régi időkben a teljes erdélyi nemesség hódolt.

2007-ben a kastélyt megvásárolta az örökösöktől egy helyi vállalkozó, aki három margarétás minősítésű panzióvá szeretné berendezni, amelynek 15 antik díszes és bútoros szobája lesz, de korszerű felszereléssel is rendelkezik majd (televízió, légkondicionáló berendezések, internet, kábeltelevízió). A félemeleten borospince lesz kialakítva, a kastély körül pedig zöldövezet. Az új tulajdonosban felmerült egy termálvizes fürdő ötlete is, és a Maros folyóhoz vezető út, ahol a turisták csónakázhatnak majd.
Telefon: 0747.049819

Web: http://castelhaller.ro/