regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A mezőzáhi Ugron-kastély

A mezőzáhi kastélyt egy naptár alapelve szerint építették.

Az év napjaival megegyező számú, 365 ablaka van, az évszakok száma szerinti 4 tornya, a hetek számával megegyező számú 52 szobája, a hét napjaival megegyező számú 7 terasza és az év hónapjainak számával megegyező számú 12 előcsarnoka.

A kastély a tulajdonos és egy orosz hercegnő beteljesületlen szerelmi történetének a titkát őrzi, 1911-ben kezdték meg Ugron István báró szabadidő eltöltésére szánt tartózkodási helyének az építése, a francia középkori kastélyokhoz hű architektúrával. A helyi lakosokat három éven keresztül kényszerítették, hogy ingyen dolgozzanak ott, a saját szerszámaikkal és állataikkal. A báró ritkán látogatta a mezőzáhi Ugron-kastélyt. Mindezek ellenére az ő törekvése volt a kastély felépítése, hogy egy teljesen egyedi nyári tartózkodási helyet hozzon létre. A kommunizmus idején állami tulajdonba került, a berendezési tárgyakat pedig széthordták.

A kastélyban egymást követően szanatórium, iskola és gabonaraktár működött, az utolsó években pedig gyermekotthon, mint jelenleg is. Az épület mára a Maros Megyei Tanács kezelése alatt álló gyermekelhelyezési központ lett, és hozzávetőleg 70 árva leánynak ad otthont.