regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A marosvécsi Kendy Kemény-kastély

Egy teljesen figyelemre méltó (szerencsére jól megőrzött) kastély található A Maros megyei Marosvécsen (románul Brâncoveneşti, németül Wetsch), Szászrégentől nem messze.

A Maros folyó feletti magas teraszlépcsőn feküdt egy római erődítmény (Ala nova Illiricorum), majd a Középkorban (XIII. század) létezett egy mai is látható vízárokkal körülvett vár. Ez a vár feltehetően az 1242. évi nagy mongol hadjárat idején pusztult el.

A jelenlegi kastélyt a XV. század elején kezdte építtetni Losonczi Dezsofi nemes családja. A következő 150 évben a birtok gyakran cserélt gazdát.

1527-ben jelentős munkákat végeznek a kastélyon. 1610-ben a birtok már Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tulajdona, majd I. Rákóczi György tulajdonába kerül. Az 1648-ban Erdély trónjára kerülő II. Rákóczi György az öt faluból álló uradalmat Kemény János fejedelmi tanácsosnak ajándékozta. A következő három században az uradalom tulajdonosa a Kemény család. Kemény János Erdély fejedelme lesz, de egy 1662-es csatában életét veszti, az ellenségei pedig feldúlják a marosvécsi birtokot, amelyet egyébként már a II. Rákóczi Ferenc által vezetett harcok idején is (kurucfelkelés) feldúltak. A család viszont minden alkalommal újraépíttette a kastélyt. Az utolsó gróf, az őse nevét viselő ugyancsak Kemény János, 1926-ban a kor 28 legkiemelkedőbb irodalmi személyiségét hívta meg, amikor a Marosvécsi Kastélyban megalapították a Helikon erdélyi kulturális közösséget. Ettől fogva a marosvécsi kastély húsz éven keresztül az erdélyi magyar írók irodalmi találkozóinak központja lett.

A második világháború nem tette nagyon tönkre a kastélyt, amikor viszont a család elhagyta a birtokot, a lakosság teljesen kifosztotta a kastélyt, amely 1945. után súlyos szellemi fogyatékkal élő gyermekek otthonává vált.

A Kemény család utódainak sikerült a kastélyt visszaszerezni, viszont egy új helyet kell találni az otthon számára. A kastély mögötti parkban van a Kemény család sírhelye és egy kőasztal, amelyről a következő információt találtuk „...a marosvécsi Kemény kastély kőasztala, ahol az Erdélyi Helikon folyóirat munkaközössége találkozott a két világháború közötti időszakban, éppen egy különböző nyelvű és eredetű erdélyi irodalom eszméjét terjesztve.”