regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A kutyfalvi Degenfeld-kastély

A XVI – XVII. századokban Pekri Lőrincz híres kuruc vezérnek káprázatos kastélya volt a faluban, amelynek a maradványait Degenfeld Schomburg báró családja használta fel az új kastélyépület felépítésénél.

A kastély, amelynek az első írásos említése a XIX. századra tehető, klasszikus stílusban épült, és Degenfeld Lajos kezének nyomait viseli, aki felújíttatta az elődje, Degenfeld Schomburg által építtetett udvarházat, akinek köszönhetőek annak a dendrológiai parknak a maradványai, amely a múltban a vidék büszkesége volt, az általa meghonosított ritka fafajták, például a közönséges pagodafa folytán. Az államosítást követően az épület önkormányzati irodáknak adott otthont (ezen felül, más források szerint, léteznek még állatorvosi és egészségügyi központok, egy könyvtár és mezőgazdasági egységek). A kastély fizikai állapota folyamatosan romlik, de a belső terek használhatóak.

A mára lepattogzott, valaha kék festéket látott nyitva felejtett vaskapu hívogat, hogy térjünk be a Degenfeld birtokra. Felfedezzük a narancssárgára festett nemesi kastélyt, tulajdonképpen két szimmetrikus oldalsó épületet, amelyek a kastély központi épületét fogják közre, majd bejárjuk a megbetegedett évszázados fákkal szegélyezett fősétányt, amely egy élősövény emlékét idézi.

Ma, a régi dicsőségre emlékeztető parkhoz hasonlóan, a kastély a Degenfeld család volt lakóhelyének az árnyéka csupán, amely nem feltétlenül a nagyságával tesz ránk benyomást, jóllehet az építészet gyönygyszemeként tartották számon, amikor felépült. Az oromzaton még látható a család idővel meghalványult címere. A szobák, amelyek közül némelyik hatszögű, a megszuvasodott lépcsők és falak, higgadtan viselik az elhanyagoltság nyomait. Ma csak a kastály hátsó részét lakják, ahol egy bérlő család egy kis gazdaságot létesített a téglatorony mellett, amely a nemesek idejében az udvarház vízellátását biztosította közvetlenül a közelben lévő Maros folyóból. Bent a volt állategészségügyi körzet órarendjét fedezzük fel, ami az épület államosítás utáni rendeltetésének a tanúja.