regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A görgényszentimrei Bornemissza-kastély

A Bornemissza-kastély a Maros megyei Görgényszentimre település központjában található, és Erdély egyik legfontosabb királyi kastélya volt. A kastély építése több szakaszban történt.


Az 1643. évben I. Rákóczy György fejedelem erdélyi híres mesterekkel egy 20 szobás emeletes lakást építtetett. A XVII. század végén a kincstár tulajdonába került a telek, amelyen az építmény állt, és a Bornemissza család 1734-ben zálogba kapta, 99 évre.

Egy közeli kastély romjainak anyagát felhasználva, a Bornemissza család befejezte a kastély építését, a szomszédságában egy dendrológiai parkot létesített számtalan, mind helyi, mind pedig exotikus fafajtával. Az 1830 – 1840. közötti időszakban, a haszonbérleti időszak lejártát követően az állam és a Bornemissza család között hosszú per folyt, amelynek következtében a család elveszti az uradalmat, majd kártalanították a vidéken végzett befektetésekért: a Görgényüvegcsűri üvegmanufaktúra, a porcelán-, papír- és pálinkagyár, az iskolák és a többi épület tekintetében.

Az építmény 1880 – 1893. között vadászkastélyként szolgált Habsburg Rudolf főhercegnek, a későbbiekben pedig erdészeti szakiskolát létesítettek benne. A Bornemissza-kastélyt jelenleg a Megyei Múzeum használja, és már el is kezdték a felújítási munkákat, azzal a céllal, hogy turisztikai és kulturális létesítménnyé változtassák.

LÁTOGATÁSI IDŐ: naponta 10:00 - 17:00 között.